Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Onderzoek na vier jaar afgerond:

Geen aanklacht tegen Zespri in fraudezaak

Na vier jaar onderzoek naar het legale fruitexportmonopolie van Zespri heeft de Serious Fraud Office besloten de Zespri Group niet te vervolgen voor tweevoudig facturering.

Volgens directeur Julie Read heeft de onderzoeker voor witte boorden criminaliteit onvoldoende bewijs gevonden om tot vervolging over te gaan. In de beschuldigingen zou Zespri een belastingontwijking gefaciliteerd hebben terwijl er kiwi's naar China geëxporteerd werden met vervalste facturen naar de importeur om te gebruiken in de declaraties in China.

"In dit geval was de praktijk van dubbele facturering een overtreding in China. De lager gewaardeerde factuur werd gebruikt door de Zespri importeur om heffingen te ontwijken en resulteerde in een veroordeling van de importeur voor smokkel in China," aldus Read. "Het instrument voor die overtreding werd door Zespri Nieuw-Zeeland opgezet. Daarom trok het de aandacht van de SFO."

Read wijst er op dat Nieuw-Zeelandse exporteurs "extreem voorzichtig" moeten zijn met de praktijk van dubbele facturering, omdat het een waarschuwing is dat er heffingen worden ontweken.

Vanwege de "complexe en ongewone overeenkomsten" tussen Zespri en de Chinese importeurs nam het onderzoek veel tijd. In een verklaring liet Zespri weten tevreden te zijn met de aangekondigde afronding van het onderzoek door de SFO. Volgens Zespri voorzitter Peter McBride heeft het onderzoek het bedrijf 7 miljoen dollar gekost. "Zoals we altijd hebben aangegeven, vertrouwden we op onze voormalige importeurs dat ze werkten binnen de wettelijke eisen onder de lokale wetgeving. Gebaseerd op ons eigen intern onderzoek weten we dat we geen voordeel hebben gehad van deze fraude," zei hij. "We zijn tevreden met het eindoordeel van de SFO dat bevestigt dat het onderzoek is gesloten en er geen verder actie wordt ondernomen."


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018