Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek na vier jaar afgerond:

Geen aanklacht tegen Zespri in fraudezaak

Na vier jaar onderzoek naar het legale fruitexportmonopolie van Zespri heeft de Serious Fraud Office besloten de Zespri Group niet te vervolgen voor tweevoudig facturering.

Volgens directeur Julie Read heeft de onderzoeker voor witte boorden criminaliteit onvoldoende bewijs gevonden om tot vervolging over te gaan. In de beschuldigingen zou Zespri een belastingontwijking gefaciliteerd hebben terwijl er kiwi's naar China geƫxporteerd werden met vervalste facturen naar de importeur om te gebruiken in de declaraties in China.

"In dit geval was de praktijk van dubbele facturering een overtreding in China. De lager gewaardeerde factuur werd gebruikt door de Zespri importeur om heffingen te ontwijken en resulteerde in een veroordeling van de importeur voor smokkel in China," aldus Read. "Het instrument voor die overtreding werd door Zespri Nieuw-Zeeland opgezet. Daarom trok het de aandacht van de SFO."

Read wijst er op dat Nieuw-Zeelandse exporteurs "extreem voorzichtig" moeten zijn met de praktijk van dubbele facturering, omdat het een waarschuwing is dat er heffingen worden ontweken.

Vanwege de "complexe en ongewone overeenkomsten" tussen Zespri en de Chinese importeurs nam het onderzoek veel tijd. In een verklaring liet Zespri weten tevreden te zijn met de aangekondigde afronding van het onderzoek door de SFO. Volgens Zespri voorzitter Peter McBride heeft het onderzoek het bedrijf 7 miljoen dollar gekost. "Zoals we altijd hebben aangegeven, vertrouwden we op onze voormalige importeurs dat ze werkten binnen de wettelijke eisen onder de lokale wetgeving. Gebaseerd op ons eigen intern onderzoek weten we dat we geen voordeel hebben gehad van deze fraude," zei hij. "We zijn tevreden met het eindoordeel van de SFO dat bevestigt dat het onderzoek is gesloten en er geen verder actie wordt ondernomen."

Publicatiedatum: