Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuw-Zeeland: Avocado’s beïnvloeden bestemming landbouwgrond

Het veranderende klimaat en nieuwe marktkansen veroorzaken grootschalige veranderingen in het landgebruik op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Maar na de grote overstap op zuivelproductie die het afgelopen decennium plaatsvond, is het nu de tuinbouwsector die zorgt voor de veranderingen in het landgebruik.

Op het Noordereiland vindt één van de grootste overschakelingen naar tuinbouw plaats sinds een groot deel van de westelijke Bay of van Plenty in de jaren '80 overschakelde op de kiwiteelt. Veeboeren verkopen steeds vaker land aan ontwikkelaars van avocadoboomgaarden die willen profiteren van de uitstekende groeiomstandigheden en de beschikbaarheid van prima grond in de regio.

Makelaar in vastgoed en landbouwpercelen Vinni Bhula zegt dat hij getuige is van een definitieve overstap naar avocadoboomgaarden, met name in de regio Kaipara en in het noorden, rondom Houhora. "In beide districten werd de grond die nu voor avocado's gereed wordt gemaakt oorspronkelijk gebruikt voor melk- of vleesvee. De grond wordt grotendeels overgenomen door nieuwe kopers die al in de tuinbouwsector actief zijn."

Hij meldt dat zowel de kopers als de verkopers meestal in een goede financiële positie verkeren om te doen wat ze doen. De oorspronkelijke telers zoeken vaak een koper zodat ze met pensioen kunnen gaan en de avocadokwekers hebben vaak elders al boomgaarden.

De telers die in deze regio's avocadoboomgaarden opzetten zijn zich bewust van de tweejaarlijkse aard van het gewas, maar degenen die extra aandacht schenken aan goede kweekmethoden en boomverzorging kunnen waarschijnlijk toch elk jaar avocado's oogsten.

Avocado NZ-directrice Jen Schuler zei dat de 3.700 hectare avocadoboomgaarden grotendeels in Northland en rondom de Bay of Plenty liggen, maar de nieuwe aanplant in Northland zal daar 850 hectare aan toevoegen. Volgens haar gaat deze branche prima samen met de kiwibranche, omdat verpakkings- en infrastructuurfaciliteiten kunnen worden gedeeld, en de werknemers die met kiwi's werken, kunnen overschakelen naar avocado's als die geoogst moeten worden.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018