Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Agrico presenteert tien nieuwe rassen tijdens ‘Portugese’ show

Donderdag 9 november opende Agrico haar jaarlijkse rassen- en zaailingenpresentatie bij haar kweek- en researchbedrijf Agrico Research in Bant. Een grote groep binnen- en buitenlandse belangstellenden bezocht de rassenshow die ook op vrijdag 10 november geopend is voor geïnteresseerden. Tijdens de openingsdag presenteerde algemeen directeur Jan van Hoogen tien nieuwe rassen die onlangs zijn opgenomen op de Nationale Rassenlijst.Thema Portugal
De rassenshow van Agrico stond dit jaar in het teken van Portugal. De gemiddelde consumptie van aardappelen in Portugal is 91 kilo per hoofd van de bevolking. Aardappelen zijn een belangrijk gerecht in de Portugese keuken. Het totale aardappelareaal in Portugal beslaat ongeveer 25.000 hectare met een totale productie van 490.000 ton. De meeste aardappelteelt vindt plaats in het noorden van Portugal. De gemiddelde oppervlakte per teler is hier klein met meestal slechts een paar hectare. De grote bedrijven bevinden zich voornamelijk in het zuiden en rond Lissabon. In Portugal wordt een breed scala aan Agrico-rassen geteeld. De belangrijkste rassen zijn: Alouette, Picasso, Manitou, Rudolph en Evolution voor de lokale markt. Esmee, Constance, Agata en Gourmandine voor de export richting Nederland, Frankrijk, België en Duitsland. Spotlightrassen 
Tijdens deze rassenshow lichten we twee bijzondere rassen uit: Alouette en Constance. Alouette verdient haar plek in de spotlights vanwege haar phythophthora-resistentie, die samen gaat met een hoge opbrengst onder diverse klimatologische omstandigheden. Alouette is een ras met een mooie rode schil, geel vlees en een ovaallange vorm. Het meest bijzondere aan Alouette is de phythopthora-resistentie, dat maakt het ras geschikt voor de biologische teelt en heeft tevens een grote meerwaarde voor de conventionele telers.
Constance is een middenvroeg, blankschillig tafelras. Het potentiële afzetgebied van dit ras is groot en bestaat uit verschillende landen door geheel Europa. Deze rondovale aardappel heeft een crème vleeskleur en een mooie schilkwaliteit. Bovenal heeft Constance een goede kookkwaliteit. Constance is prima geschikt voor de retailmarkt, de grovere knollen kunnen worden gebruikt als grill-aardappel.Nieuw op de rassenlijst
Dit jaar zijn er maar liefst 10 nieuwe Agrico-rassen toegetreden tot de Nederlandse Rassenlijst:

1) Adato; een consumptieaardappel voor de Europese Retailmarkt. 
2) Spectra; een hoog opbrengend consumptieras voor de gehele Europese en Noord-Afrikaanse Retailmarkt. 
3)Twinner; een vroeg consumptieras met voldoende droge stof om diverse bereidingswijzen in de keuken mogelijk te maken. Met zijn uitmuntende Phytophtora-resistentie is het buiten de professionele Bio-telers een gewild ras bij de particulieren die een volkstuin bezitten. 
4) Babylon; een rechtstreekse mutant van het bekende ras Agria. Babylon heeft de meeste eigenschappen gemeen met Agria, maar heeft een gemiddeld 5-10% hogere opbrengst dan Agria en is, in tegenstelling tot Agria, bovendien resistent tegen Wratziekte.
5) Chateau en 6)Loreley; deze rassen zijn zusjes van elkaar en zijn beide Salade-aardappelen. Ze zijn zeer vastkokend met een fijne structuur. 
7) Bellanita; een ras voor het zeer specifieke "baby"-segment. Bellanita is een krielaardappel die compleet met schil geconsumeerd wordt. 
8) Danique; een vroeg consumptieras met een groot aantal niet te grove knollen wat het ras uitermate geschikt maakt voor de kleinere verpakkingen in de West-Europese en Scandinavische supermarkten.
9) Classico; een consumptieras voor de meer traditionele markten in het Middellandse zee gebied. 
10) Corsica; een ras dat geschikt is voor de verwerking tot chips. Agrico ziet dit ras als een beter alternatief voor het ras Hermes. Kennissessies
Agrico organiseerde tijdens haar rassenshow twee kennissessies voor haar afnemers. In deze "growth"-sessies deelden medewerkers van Agrico Research en productmanagement hun kennis op het gebied van kweken, Phythophthora-resistentie en kookeigenschappen. Deze kennis stelt de afnemer in staat om verder te groeien in opbrengst en kwaliteit. Daarnaast kan de afnemer de kennis weer delen met hun eigen klanten. Zo draagt Agrico bij aan professionalisering en groei in de keten. 

Bezichtiging kassen
Tijdens de rassenshow konden de afnemers ook vast een kijkje nemen in het nieuwe kassencomplex van Agrico Research waarvan de bouw bijna is afgerond. Het kassencomplex wordt op vrijdag 6 april officieel geopend waarna het op 7 april wordt opengesteld voor belangstellenden met een open dag. Hierbij sluit Agrico aan bij het landelijke event "Kom in de Kas". 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018