Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
TLN: "Helderheid over ketenfinanciering in logistiek is hard nodig"

ING, TVM en TLN publiceren het rapport 'Ketenfinanciering in Transport en Logistiek', dat inzicht geeft in het brede en complexe speelveld van supply chain finance, ofwel ketenfinanciering. Ketenfinanciering biedt voor de logistieke keten veel voordelen, maar er is weinig over bekend in de logistieke sector. Daardoor wordt er weinig gebruik van gemaakt, meldt TLN.

Positie en rol
Na de optimalisatie van de goederen- en datastromen zijn financiŽle stromen het volgende terrein om supply chains te optimaliseren. Logistiek dienstverleners zullen er daarom steeds meer mee te maken krijgen. Het door ING, TVM en TLN gepubliceerde rapport biedt een handvat, zodat zij zich kunnen beraden op hun positie in de keten en hun rol die ze in de ketenfinanciering willen en kunnen spelen. Het rapport is opgesteld door Panteia.

Verzamelnaam
Ketenfinanciering is een verzamelnaam van allerlei financieringsvormen tussen bedrijven in de keten, met als doel de financiŽle positie van alle partijen in de keten te verbeteren, kosten te verlagen, financiŽle risico's te spreiden en/of waarde te creŽren. Bij ketenfinanciering zijn altijd twee (of meer) partijen uit de supply chain betrokken, al dan niet ondersteund door een financiŽle partij. Het draait bij ketenfinanciering om samenwerking en vertrouwen. Niet alleen tussen financieringsinstellingen en bedrijven, maar vooral tussen bedrijven onderling. Er zijn verschillende vormen van ketenfinanciering, afhankelijk van status van de zending, meldt TLN.

Voor het blok gezet
Soms worden logistiek dienstverleners door hun opdrachtgevers min of meer voor het blok gezet. Zij krijgen dan een aanbod om mee te doen in een platform en lange betaaltermijnen te accepteren ůf eerder betaald te krijgen, maar tegen een korting. Een financiŽle constructie als 'reversed factoring' wordt op deze manier vaak als negatief ervaren.

Platform aanbieden
Maar als logistiek dienstverlener kun je zelf ook een platform aanbieden aan bijvoorbeeld de charters die de flexibele schil vormen. En dan niet met het doel de andere partij uit te knijpen qua tarief, maar om ze aan je te binden, als onderdeel van een breder samenwerkingspakket. Dat kan bijvoorbeeld door ze van een financiering van hun kasstroom te voorzien op basis van de gunstiger voorwaarden die je zelf als groter bedrijf hebt.

Verdiepen
Omdat transportbedrijven en logistiek dienstverleners bewust en onbewust deel uitmaken van meerdere supply chains, krijgen zij met het fenomeen ketenfinanciering te maken. Data en informatie delen en communiceren zijn essentieel om binnen ketenfinanciering een rol in te kunnen spelen. Traditionele logistieke dienstverleners en traditionele banken hebben veel te verliezen. Ondernemers doen er daarom goed aan om zich in het onderwerp te verdiepen en te bepalen hoe zij er vanuit hun eigen rol in de keten hiermee om willen gaan. Het rapport is hiervoor een hulpmiddel, laat TLN weten. 

Bron: TLN

Publicatiedatum: 27-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*