Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Structurele eigenschappen van 21 aardappelrassen bestudeerd

Onderzoekers van de Universiteit van Napels Federico II hebben van 21 aardappelsoorten de kenmerken van zetmeel en de thermische eigenschappen onderzocht en de genetische variëteit ervan vastgesteld via SSR-merkers. De onderzochte aardappelsoorten zijn de Actrice, Adora, Arielle, Arizona, Asterix, Bellini, Berber, Colomba, Crisper, Fontana, Inova, Laura, Marlene, Red Scarlet, Safrane, Sinora, Soprano, Triplo, Universa, Vivaldi en Volumia.

Uit de analyses kwam naar voren dat de grootte van de zetmeelgranulen onderling verschillend was met een korreldiameter variërend van 5 tot 85 μm, terwijl de korrelvormen gelijk waren.

De differentiële scanning calometrie-methode toonde aan dat de overgangstemperaturen (69°C-74°C) en gelatinisatie (0,9-3,8 J/g zetmeel) van de knollen afhankelijk zijn van de variëteit. Door de SSR-analyse konden 157 allelen in alle variëteiten worden geïdentificeerd met een gemiddelde waarde van 6,8 allelen per locus. Er zijn ook variëteitspecifieke allelen geïdentificeerd.


SEM-afbeelding van zetmeelgranulen in 4 aardapelvariëteiten.

De knollen vertoonden een enkele endotherme overgang die hoofdzakelijk overeenkomt met de gelatineringstransitie van het zetmeel, waarbij significant verschillende thermische parameters werden waargenomen, wat betekent dat ze geschikt kunnen zijn voor verschillende voedselbereidingen. In de toekomst zal er gedetailleerd onderzoek worden gedaan waarin niet het weefsel van de knol, maar geëxtraheerd zetmeel centraal zal staan.

Moleculaire analyse interessante genotypes naar voren gebracht," zeggen de onderzoekers. "Hoewel we geen overeenkomsten hebben gevonden tussen SSR en zetmeelkenmerken, hebben we door genetische detectie middels SSR-merkers en microstructurele classificatie via SEM, nuttige informatie vergaard om een grote variëteit aan aardappelgenotypen te kunnen onderscheiden."

Bron: Annalisa Romano, Paolo Masi, Riccardo Aversano, Francesca Carucci, Sara Palomba, Domenico Carputo, 'Microstructure and tuber properties of potato varieties with different genetic profiles', 2018, Food Chemistry, Vol. 239, pag. 789–796 
Publicatiedatum: