Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Structurele eigenschappen van 21 aardappelrassen bestudeerd

Onderzoekers van de Universiteit van Napels Federico II hebben van 21 aardappelsoorten de kenmerken van zetmeel en de thermische eigenschappen onderzocht en de genetische variŽteit ervan vastgesteld via SSR-merkers. De onderzochte aardappelsoorten zijn de Actrice, Adora, Arielle, Arizona, Asterix, Bellini, Berber, Colomba, Crisper, Fontana, Inova, Laura, Marlene, Red Scarlet, Safrane, Sinora, Soprano, Triplo, Universa, Vivaldi en Volumia.

Uit de analyses kwam naar voren dat de grootte van de zetmeelgranulen onderling verschillend was met een korreldiameter variŽrend van 5 tot 85 μm, terwijl de korrelvormen gelijk waren.

De differentiŽle scanning calometrie-methode toonde aan dat de overgangstemperaturen (69įC-74įC) en gelatinisatie (0,9-3,8 J/g zetmeel) van de knollen afhankelijk zijn van de variŽteit. Door de SSR-analyse konden 157 allelen in alle variŽteiten worden geÔdentificeerd met een gemiddelde waarde van 6,8 allelen per locus. Er zijn ook variŽteitspecifieke allelen geÔdentificeerd.


SEM-afbeelding van zetmeelgranulen in 4 aardapelvariŽteiten.

De knollen vertoonden een enkele endotherme overgang die hoofdzakelijk overeenkomt met de gelatineringstransitie van het zetmeel, waarbij significant verschillende thermische parameters werden waargenomen, wat betekent dat ze geschikt kunnen zijn voor verschillende voedselbereidingen. In de toekomst zal er gedetailleerd onderzoek worden gedaan waarin niet het weefsel van de knol, maar geŽxtraheerd zetmeel centraal zal staan.

Moleculaire analyse interessante genotypes naar voren gebracht," zeggen de onderzoekers. "Hoewel we geen overeenkomsten hebben gevonden tussen SSR en zetmeelkenmerken, hebben we door genetische detectie middels SSR-merkers en microstructurele classificatie via SEM, nuttige informatie vergaard om een grote variŽteit aan aardappelgenotypen te kunnen onderscheiden."

Bron: Annalisa Romano, Paolo Masi, Riccardo Aversano, Francesca Carucci, Sara Palomba, Domenico Carputo, 'Microstructure and tuber properties of potato varieties with different genetic profiles', 2018, Food Chemistry, Vol. 239, pag. 789Ė796 

Publicatiedatum: 16-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: