Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Edeka en WWF: Sinaasappel-project werpt vruchten af

Het citrusseizoen begint en EDEKA biedt sinaasappelen aan, afkomstig van een project in Andalusië. Bij de teelt van dit fruit is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk verminderd, werd de biodiversiteit bevorderd en werd er zeer zuinig omgesprongen met water. Naast de pilot-kwekerij Iberesparragal nemen ook andere kwekerijen deel aan het gezamenlijke project van EDEKA en de WWF.


Duurzaam: Edeka Sun kisses

De belasting per hectare door gewasbeschermingsmiddelen is sinds 2015 al met 89 procent gedaald. In de strijd tegen ongedierte vertrouwen de kwekerijen op sympathiekere methoden: in plaats van beschermingsmiddelen worden natuurlijke bestrijders gebruikt, zoals het lieveheersbeestje tegen bladluizen. Incidenteel voorkomende kleine sporen op de sinaasappelschil kunnen daardoor niet worden uitgesloten. "Kleine sporen op de schil hebben geen invloed op de kwaliteit van het fruit. We denken ook dat de consument dergelijke schoonheidsfoutjes niet erg zal vinden. Vooral niet als het gebruik van beschermingsmiddelen daardoor drastisch is verminderd," aldus Silja Marschke, projectmanager bij de WWF. Rolf Lange, directeur Corporate Communications op het hoofdkantoor van EDEKA, voegt hieraan toe: "Met het project wijzen we op meer milieuvriendelijke methoden bij de conventionele teelt van sinaasappelen en willen we ook te grote insectensterfte tegengaan."


Kwaliteitscontrole voorafgaand aan het oogsten

Zo is het aantal lieveheersbeestjessoorten op pilot-kwekerij Iberesparragal toegenomen van zeven naar twaalf en inmiddels naar vijftien. Ook andere diersoorten laten zien hoe succesvol een meer milieuvriendelijke teelt kan zijn. Dit komt doordat de kwekerijen die aan het project deelnemen ook hagen en groenstroken aanplanten en broedplaatsen creëren. Dit zorgt voor een goede habitat en voldoende voedsel voor dieren zoals de otter en de zwarte wouw.


Elke sinaasappel wordt met de hand geplukt

Naast reductie van chemicaliën en de zorg voor meer biodiversiteit is de waterbeheersing -zo essentieel in Andalusië- een ander centraal thema van het project. Het verbruik van grondwater door de project-kwekerijen wordt geanalyseerd en vervolgens teruggebracht met steun van WWF Spain. Dit kan gebeuren door het gebruik van bodemsondes en druppelirrigatie. Het overkoepelende concept, dat rekening houdt met de watersituatie in de hele regio, heeft als doel het grondwater beter te verdelen en op een duurzamere manier in te zetten. Dit helpt op zijn beurt om de regio Andalusië, en in het bijzonder het Nationaal Park Coto de Doñana, te behouden als belangrijk toevluchtsoord voor zeldzame dieren (zoals de Iberische lynx of de Spaanse keizerarend) en als rustplaats voor de vele trekvogels.
 

Controle van de 'innerlijke waarden'

De nu beschikbare EDEKA-sinaasappelen en de binnenkort volgende EDEKA-mandarijnen hebben de WWF-panda op de verpakking als verwijzing naar het gezamenlijke project. Zo ziet de klant dat het fruit is geteeld op conventionele, maar ecologisch duurzame wijze.

Voor meer informatie en video-materiaal, zie www.edeka.de/orange
en www.edeka-verbund.de/projekt-zitrus

Bron: EDEKA-Verbund / WWF Deutschland

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018