Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Derde World Banana Forum

Donkere periode door prijzenoorlog en dreigend TR4

Tholen - Genève is deze week voor even de bananenhoofdstad van de wereld. Hoewel in het land geen enkele banaan geteeld wordt, vormt de stad het decor van het derde World Banana Forum. Het overlegorgaan van de FAO bespreekt actuele onderwerpen waaronder arbeidsrechten en social responsibility, de gevolgen van klimaatverandering en het gevaar dat TR4 vormt voor de sector. Gisteren stonden de eerste twee onderwerpen op de agenda.

Renwick Rose

De 'race to the bottom' die de retail in een aantal landen prijstechnisch heeft ingezet vormt "the dark period" waarin de sector zich bevindt, aldus Renwick Rose, voorzitter van de Executive Board van het World Banana Forum. Hij betoogt dat de intensieve prijsconcurrentie niemand in de sector beter maakt. "We zijn beter af met een ambitieuze agenda op wereldniveau."

Renwick noemt de uitdagingen van de sector die tijdens het congres telkens zullen terugkeren. "De ongelijkheid van vrouwen op de arbeidsmarkt is in de media wereldwijd." Dit speelt ook in de bananensector en daarmee introduceert hij direct het eerste thema, dat overigens ook breder getrokken wordt. Vanuit de verschillende organisaties is er veel aandacht voor de positie van de medewerkers op de plantages, waarbij een extra focus ligt op vrouwen.

Deborah Greenfield

"Het overgrote deel van de extreme armen met een baan werkt in de landbouw," voegt Deborah Greenfield, van ILO toe. Ze benadrukt dat deze extreme armen dus wel een baan hebben, maar nog altijd in de categorie extreem arm vallen.

Naast de sociale agenda vormt klimaatverandering een uitdaging waarbij een link gelegd wordt naar de "uitzonderlijke keten van orkanen", die over Centraal-Amerika en de Cariben raasden en de overstromingen in Zuid- en Midden-Amerika en Azië die schade veroorzaakten.

Dominique Kohli

Een laatste uitdaging die speciale aandacht verdient, is de bedreiging van TR4. Dominique Kohli, Zwitsers Ministerie van Landbouw, noemt het "een zwaard van Damocles dat boven de hele sector hangt." De schimmel bedreigt niet alleen het meest geëxporteerde fruit, de bananenexport vertegenwoordigt een waarde van meer dan 20 miljard dollar wereldwijd, maar ook het basisvoedsel van miljoenen mensen op aarde. "Waar ik vandaan kom, is de banaan het belangrijkste voedingssupplement dat al aan baby's vanaf zes maanden gegeven wordt, " vertelt Deborah.

Dat de angst voor de schimmel er in de sector goed in zit, blijkt ook uit de keuze voor Genève. De stad is niet gekozen omdat het hoofdkantoor van Chiquita Europe op een half uur rijden ligt, maar omdat geen van de bananenlanden het zag zitten om het forum te organiseren uit angst in het kielzog van het World Banana Forum de gevreesde schimmel binnen te halen. Het is niet de eerste keer dat een congres over bananen niet in een producerend land gehouden wordt vanwege de angst voor verspreiding van TR4.

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


TR4 is een heel groot probleem. Klimaatverandering met extreme stormen, ja wanneer men in de media een temperatuur van 7 graden op zondag bitterkoud noemt gaat iedereen zonder zich op feiten te baseren er in geloven. Overstromingen worden vaak door ontbossingen veroorzaakt. Dat was 700 jaar geleden ook al een probleem.
Frits Popma, Etten-Leur - 2017/11/10 12:41:30.000© AGF.nl 2018