Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Canadese appeloogst waarschijnlijk 8% lager

Belangrijke punten Voor het marktjaar 2017-2018 verwacht FAS/Ottawa een daling van de Canadese appelproductie met 8 procent als gevolg van lagere opbrengsten. Het Amerikaanse marktaandeel van de Canadese import van verse appelen zal naar schatting 80 procent blijven.

FAS/Ottawa verwacht een daling van de Canadese import van verse peren en druiven in het marktjaar 2017-2018 als gevolg van hogere oogsten door gunstige weersomstandigheden. Het Amerikaanse marktaandeel van de Canadese import zal naar schatting op 50 procent blijven voor zowel verse peren als druiven.

Appelen:

Teelt
FAS/Ottawa verwacht een daling van 8,4 procent in de productie van verse appelen voor 2017-2018. De oogst zal waarschijnlijk dalen naar 355.000 ton, vergeleken met de 387.752 ton van 2016-2017. Hoewel het aangeplante areaal naar verwachting licht af zal nemen, zou er een kleine toename van het te oogsten areaal moeten zijn doordat sommige boomgaarden recentelijk overgingen van zaailingen naar vruchtdragende percelen.



In tegenstelling tot de droogtes die van invloed waren op de oogst van 2016-2017, hebben de extreem natte weersomstandigheden in Ontario en in iets mindere mate Quebec de oogst in deze twee provincies negatief beïnvloed. Tegelijkertijd hebben droge en hete periodes de oogst in British Columbia verlaagd. Hoewel Ontario wat hagelschade ondervond tijdens de lente- en zomerstormen, waren de omstandigheden over het algemeen gunstig.

Landelijk gezien is de kwaliteit van de Gala-appelen naar verluidt goed, maar de Honeycrisp- en Spy-appelen zijn schijnbaar minder goed. Hoewel bronnen binnen de branche verdeeld zijn over de invloed die de weersomstandigheden hadden op de oogst van British Columbia, is iedereen het erover eens dat het formaat van het fruit dat wordt geoogst dit jaar kleiner is. Uit rapporten uit de sector blijkt ook dat de oogst in New Brunswick lager was, terwijl Prince Edward Island en Nova Scotia een gemiddelde oogst hadden.

Handel
De Verenigde Staten blijven de belangrijkste leverancier van appelen aan Canada, met bijna 80 procent van de importmarkt. Chili was de afgelopen zeven jaar de op één na grootste leverancier. FAS/Ottawa verwacht een daling van één procent van de invoer naar Canada voor 2017-2018 als gevolg van een iets afgenomen binnenlandse vraag.

Tarieven voor biologische appelen werden geïntroduceerd op 1 januari 2007. De Verenigde Staten blijven de belangrijkste exportbestemming voor verse Canadese appelen: meer dan 70 procent van de Canadese appelexport gaat naar de Verenigde Staten. FAS/Ottawa verwacht een daling van 26 procent in de Canadese appelexport voor marktjaar 2017-2018. De oorzaken hiervan zijn: een lager Canadees aanbod, een sterkere Canadese dollar en enkele algemene aspecten van de oogst. Volgens bronnen bestaat de appeloogst in bepaalde teeltgebieden uit kleinere appelen die slechts beperkt verkoopbaar zijn.

De markt voor biologische appelen blijft klein en de algemene trend sinds 2010-2011 wijst op geringe consumptiestijgingen. De Verenigde Staten leveren 72 procent van de Canadese import van biologische appelen.


Peren:

Teelt
FAS/Ottawa verwacht een stijging van vijf procent voor de perenoogst, oplopend tot 8.000 ton voor 2017-2018: een kleine stijging vergeleken met de 7.625 ton van 2016-2017.



De teelt van peren nam in Canada weer langzaam toe na enkele jaren van instabiliteit door verminderde consumptie, sluiting van verwerkende bedrijven en verminderde winstgevendheid, wat resulteerde een vermindering van het aantal telers en de overstap naar lucratievere gewassen. De twee belangrijkste provincies voor de teelt van peren zijn British Columbia en Ontario.

Handel
De Verenigde Staten blijven de belangrijkste leverancier van verse peren aan Canada met meer dan 50% van de importmarkt. FAS/Ottawa verwacht een bescheiden daling van 2,5 procent voor Canada's import van verse peren in 2017-2018. Dit komt door de toegenomen productie in Canada en een gelijk gebleven vraag. China en Argentinië blijven de belangrijkste concurrenten van de Verenigde Staten voor toegang tot de Canadese markt. China verwerft langzaam maar zeker een groter marktaandeel.


Druiven:

Teelt
FAS/Ottawa verwacht een stijging van 12 procent in de teelt van consumptiedruiven voor 2017-2018 naar 2.400 ton (dat was 2.133 ton in 2016-2017). Het merendeel van de druiven wordt geproduceerd in de regio Niagara in Ontario en een klein percentage wordt in British Columbia geteeld. Een teveel aan neerslag in Ontario leidde tot problemen met ziektes, maar resulteerde ook in een hoge oogst.



Het grootste deel van het areaal voor de druiventeelt in Ontario is gewijd aan wijndruiven. Het areaal voor consumptiedruiven is de afgelopen jaren wat in verval geraakt. Bronnen suggereren dat het areaal ongewijzigd blijft voor 2017-2018. Hoewel FAS/Ottawa verwacht dat het areaal hetzelfde zal blijven, zouden betere weersomstandigheden de productiviteit enigszins moeten verhogen.

Handel
De Verenigde Staten blijven de belangrijkste leverancier van consumptiedruiven aan Canada met meer dan 50% van de importmarkt. Chili en Mexico zijn de tweede en derde grootste leveranciers van druiven aan Canada.

FAS/Ottawa verwacht een kleine daling van 3 procent voor de Canadese import van druiven voor 2017-2018, omdat de eigen Canadese oogst momenteel iets hoger is. Het grootste deel van de consumptiedruiven in Canada wordt geïmporteerd, omdat de Canadese productie niet kan voorzien in de vraag. Vergeleken met de import is de Canadese export van consumptiedruiven te verwaarlozen.

De invoer van biologische consumptiedruiven blijft relatief laag. De Verenigde Staten leveren ongeveer 70 procent van alle Canadese import van biologische druiven.

Bron: gain.fas.usda.gov
Publicatiedatum: