Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Deense bio belangenvereniging belemmert vrije concurrentie"

Karsten Nielson, directeur van Food from Denmark is gefrustreerd. Hij ergert zich aan de onevenwichtige verdeling van overheidssubsidies als gevolg van wat hij betitelt als 'vriendjespolitiek'. 

"Ik heb mij met hart en ziel ingezet om een bedrijf op te bouwen dat geen subsidies nodig heeft. Het is echter nagenoeg onmogelijk om concurrerend te blijven wanneer mijn concurrenten, die eveneens bestuursleden zijn van het toekenningscomité, zelf subsidies opstrijken zodat zij tegen dermate lage prijzen kunnen exporteren dat particuliere ondernemingen hier onmogelijk tegen kunnen concurreren," klaagt Nielson. 

Zoals Freshplaza in 2016 al berichtte, bestaat er een meningsverschil over het feit dat de grootste begunstigden van subsidies biologische bedrijven zijn waarvan de directieleden toevallig ook bestuursleden zijn van het comité dat de de overheidsgelden binnen de sector toekent. 

Het bestuur van de Foundation for Organic Agriculture (FØL) is door de Minister van Voeding aangesteld om beslissingen te nemen in het Deense zakelijke belang. Het Fund Management Board bepaalt eveneens welke organisaties in aanmerking komen voor subsidies. 

"De Foundation for Organic Agriculture (FØL), die de biologische export stimuleert via subsidiëring, zorgt dat de groei in Denemarken stagneert en belemmert de vrije concurrentie. De meeste bestuursleden weten niets over strategische exportbevordering, maar kennen desondanks miljoenen aan hun eigen organisaties toe met goedkeuring van de betreffende minister. Naar aanleiding van een recent gehouden onderzoek kwam de Consumer Council tot de conclusie dat het laakbaar is dat de besluitvorming ligt bij mensen die zelf belang hebben bij deze beslissingen maar tot op heden is er nog niet veranderd," vervolgt Nielson. 

"Het is een moeilijke situatie omdat veel Deense bedrijven terughoudend zijn om 'de hand die hen voedt te bijten' door zich hierover uit te spreken. Als niemand echter stelling durft te nemen tegen dit falende systeem, dan hebben we de strijd al verloren. Het is bijna niet voor te stellen dat je anno 2017 geacht wordt om je beste ideeën door te sturen aan je grootste concurrenten. Dit systeem zorgt ervoor dat de groei stagneert evenals de initiatieven van particuliere ondernemingen." 

Ter illustratie van het probleem noemt Nielson een recent toegewezen subsidie van €8 miljoen (het volledige budget) aan L & F en Økologisk Landsforening twee organisaties waarvan 8 werknemers zitting hebben in het twaalfkoppige bestuur. 

"We moeten dit hele systeem voor de bevordering van de export op de schop nemen door nieuwe kaders en visies te creëren voor Deense voedingsmiddelen binnen de retail, foodservice en gehele sector. Het allerbelangrijkste is dat 'vriendenclubjes' verdwijnen en de besluitvorming aan de politiek wordt overgelaten zodat deze op een eerlijke en strategische manier tot stand komt. Samen kunnen we met dan met onze Deense producten geweldige resultaten op de internationale markt bereiken."

Voor meer informatie:
Karsten Nielsen
Food from Denmark A/S
Tel: +45 87526080
Fax: +45 87526081
Email: kan@foodfromdenmark.dk
www.foodfromdenmark.dk
Publicatiedatum: