Bananen voorbeeld “hyper-geoptimaliseerde voedselproductie”
Bananen zijn het vierde meest waardevolle ter wereld, achter graan, rijst en melk. Hoewel er veel verschillende rassen zijn, is alleen de Cavendish geschikt voor export over de wereld. Deze banaan is een kloon, waardoor elke banaan genetisch identiek is. Daarmee zijn de bananen het voorbeeld van de "hyper-geoptimaliseerde voedselproductie." Maar dat maakt de banaan ook kwetsbaar.
De eerste bananen werden in 1876 op grote schaal in de VS geïntroduceerd op de Centennial International Exhibition in Philadelphia, ook bekend als de Wold's Fair. Vanaf dat moment steeg de populariteit van het gele fruit en investeerden Amerikaanse bedrijven in de teelt van de bananen in Centraal- en Zuid-Amerika. Hoewel de markt groeide en de winsten opliepen, kregen de arbeiders op de plantages minder betaald dan het Amerikaans minimumloon. De grote teeltbedrijven waren zo machtig dat de lokale regeringen weinig konden beginnen tegen deze bedrijven.
De grootste bedreiging voor de banaan ligt niet in marktontwikkelingen of arbeidsomstandigheden. In april 2016 organiseerde CORBANA, de Costa Ricaanse vereniging voor bananen- en ananasexporteurs, een congres voor de bananensector. Enkele weken voor het congres werd de locatie verplaatst naar Miami, uit angst dat de gevreesde TR4 voet aan de grond zou krijgen in Costa Rica. Hoewel de ziekte niet nieuw is, lijkt de sector wel zenuwachtiger te worden voor de gevolgen van de ziekte. Hoe de toekomst van de banaan er uit ziet is onzeker. Een genetisch zusje van de Cavendish zou tijdelijk een oplossing kunnen zijn, een genetisch gemodificeerde banaan kan op de langere termijn de teelt zeker stellen. Tot slot kan een compleet nieuw ras gezocht worden.
Lees hier de drie artikelen:
The Miracle of the Modern Banana
Why Are Bananas So Cheap
Imagining the Banana of the Future