Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Moldavische export naar Rusland gestegen

De Moldavische president Igor Dodon is tevreden met de gestegen export van groenten en fruit naar Rusland na zijn ontmoeting met de Russische president.

"Na de overeenkomst die ik gesloten heb met mijn Russische collega Vladimir Poetin, is de Moldavische export naar Rusland aanzienlijk gestegen," verklaarde Dodon. "De export is gestegen in de meeste categorieŽn, waaronder groenten fruit en wijn."

MoldaviŽ sloot een strategisch partnerschap met Rusland. Tussen januari en oktober dit jaar is er 187.300 ton appelen naar Rusland geŽxporteerd. Dat was een recordvolume sinds de onafhankelijkheid van het land. Ook wijst de president op de groei in de export van druiven, pruimen, abrikozen en perziken. De groentenexport zou met een factor tien gestegen zijn naar rond de 9.000 ton. Volgens de president is de EU een veel kleinere markt, goed voor 700 ton groenten.

In 2014 kwam de relatie tussen MoldaviŽ en Rusland onder druk te staan nadat MoldaviŽ een associatieverdrag met de EU tekende. Rusland vreesde dat MoldaviŽ geboycotte producten uit de EU zou re-exporteren als Moldavische producten. Daarnaast volgde een boycot omdat de Moldavische producten niet aan de Russische eisen voldeden. Sinds 2016 zijn deze restricties langzaam opgeheven door de Russische fytosanitaire dienst en konden enkele bedrijven de export hervatten.

Eerder zei de Moldavische president dat het land haar positie op de Russische markt had verloren na het tekenen van het akkoord, maar dat de EU er niet in slaagde de positie van Rusland over te nemen.

bron: tass.com

Publicatiedatum: 6-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*