Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Laatste loodjes Zuid-Afrikaanse avocadoseizoen 2016-17

Het Zuid-Afrikaanse avocadoseizoen loopt ten einde en de laatste volumes worden geëxporteerd of aan de lokale markt geleverd. Het grootste gedeelte hiervan is afkomstig uit KwaZulu-Natal, maar ook uit hoger gelegen teeltgebieden in het Noorden, zoals Plitsi, Tzaneen, Haenertsburg en Lois Trichardt. 

De telers uit het noorden die hun fruit zo laat in het seizoen nog hebben kunnen oogsten, hebben nog volumes Fuerte beschikbaar, maar de sterke prijzen van dit product op de vrij lege markt, hebben een deuk opgelopen sinds er Hass avocado's uit KwaZulu Natal op de markt zijn gekomen, evenals wat volumes Gem. Dit late avocadoras uit Westfalia wordt vooral gebruikt voor de laatste exportzendingen uit Zuid-Afrika. 

Op de binnenlandse markt zijn er Reed avocado's beschikbaar maar vanwege de dikke schil is het bij dit ras moeilijker te bepalen wanneer het rijp is. Deze avocado's worden daarom niet gebruikt voor het 'eetrijpe' segment. 

"In dit jaargetijde is het vanwege het dalende vochtgehalte te risicovol om avocado's naar overzeese markten te verzenden waarbij de transittijden oplopen tot drie of vier weken," vertelt Athol Currie, voorzitter van de South African Avocado Growers' Association (SAAGA), die dit jaar vijftig jaar bestaat. 

Op de lokale markt zijn marktagenten tevreden over de huidige prijzen, hoewel sommigen er op wijzen dat de volumes groter zijn dan verwacht, met een piek vorige week. "Toch is het erg laat in het seizoen en de prijs is goed. Volgende week krijgen we nog wat volumes binnen en dan is het voorbij," legt marktagent Christoff de Wet van de AGF-markt in Johannesburg uit. 

Op de markt in Tshwane worden deze laatste avocado's verkocht voor prijzen tussen de €4,90 tot €11,65 per doos van 3,5-4 kilo, afhankelijk van de maten en het ras. Een zak met 18 kilo Fuerte levert €22,00 tot €24,50 op. In deze tijd van het jaar laten sommige telers hun laatste kans om te exporteren voorbij gaan om hun product op de binnenlandse markt te kunnen verkopen vanwege de goede prijzen daar. 


Voor meer informatie:
South African Avocado Growers' Association
Tel: +27 33 212 2164


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018