Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt appelen

De gevolgen van verschillende weersomstandigheden dit jaar in Europa zijn goed zichtbaar in de markt. Er worden minder appelen geplukt door vorst-, hagel, en hitteschade. Daarnaast vallen de kalibers groter uit, wat een tekort aan kleine maten oplevert. De gevolgen zijn echter niet in elke regio even ernstig, waardoor er uiteenlopende berichten zijn. Ook in Australië vormde het weer een domper op de positieve verwachtingen eerder dit seizoen. In de VS hebben de telers daar minder mee te maken. Telers in de staat New York zijn positief over het seizoen. Consumenten in India raken steeds meer gewend aan andere rassen en kleuren van appelen, wat de potentie van de markt vergroot.

Europa in mineur
Met uitzondering van Portugal melden alle landen een appeloogst onder het meerjarig gemiddelde. Een aantal landen oogst wel meer dan vorig jaar, maar heeft daarmee nog altijd De ramingen voor dit seizoen staan op 9,2 miljoen ton, dat is 18% (of 2,09 mln ton) minder dan vorig jaar. Het is de kleinste appeloogst sinds 2007.
De vorst van het voorjaar verkleinde niet alleen de oogst, maar liet ook markeringen achter op de schil van het hardfruit. Daardoor is het voorkomen van de appelen minder mooi. Na de vorst beschadigde ook de hitte uit juli de oogst in Oost- en Zuid-Europa. Italië, Polen en Spanje rapporteerden daarnaast lokaal hagelschade en Hongarije had te kampen met een ziektes.



Italië: handel zit niet stil ondanks kleine oogst
De oogst valt kleiner uit, waardoor er minder fruit beschikbaar is voor de export. Het grootste deel van de oogst komt op de lokale markt.
Stilzitten doen de exporteurs niet. Er werden inspectiebezoeken georganiseerd met betrekking tot de protocollen van Vietnam en Taiwan. Ook China zou interesse getoond hebben in het Italiaans fruit en er is een bezoek van Zuid-Koreaanse inspecteurs gepland.
Voor de handel ligt het risico er in dat er onvoldoende volume beschikbaar is in de tweede helft van het seizoen. De prijzen passen zich aan de nieuwe situatie aan. Handelaren melden een stijging in verschillende exportmarkten.

Frans appelseizoen leeft op in september
Volgens de ramingen van 1 oktober zal de appeloogst dit jaar 4% lager uitvallen dan het zwakke jaar 2016. Dat is een daling van 6% ten opzichte van het meerjarig gemiddelde. In de zuidelijke regio's werd de oogst, die vroeg begin, in september afgesloten. Door de kleinere aanvoer van zomerfruit was er een goede markt voor de appelen in augustus. Bij de start van het seizoen in september lagen de prijzen 6% hoger dan vorig jaar en 4% hoger dan het meerjarig gemiddelde.
Vooral voor de oogst van de Golden Delicious uit de PACA-regio wordt een fors kleiner volume verwacht van -25%. Voor de Gala's vallen de maten en kleuring minder goed uit. Het areaal is groter, vooral voor de Gala's. De totale productie is 9% lager dan vorig jaar.

In de Garonne vallei is de oogst naar verwachting rond het gemiddelde met een heterogene oogst. De maten vallen echter kleiner uit door de hitte in de zomer. In Languedoc en Roussillon is de oogst een week eerder gestart in augustus. Hoewel de oogst 3% groter was, blijft de productie stabiel door een daling van 3% in het areaal. De verliezen in de Pays de la Loire regio staan op 8% ten opzichte van de lage oogst vorig jaar. De oogst van de Golden Delicious in de Limousin is binnen. De vorst resulteerde in een verlies van 29% en visuele defecten op het fruit. In de Rhone vallei is de oogst nog bezig, maar zal het volume 14% lager uitvallen. De Centre-Val de Loire incasseert een verlies van 3% door de vorst in april.

Het seizoen begon in augustus met aanvoer uit het zuiden. De start was tien dagen eerder dan normaal. Het vroege seizoen viel tegen door de concurrentie van het zomerfruit. Ook op exportmarkten was de vraag beperkt door de grote voorraden. Tegen het einde van het seizoen 2016-2017 lag er 18% meer appelen in de Franse opslag dan het voorgaande seizoen. Eind september neemt het aanbod toe en komen meer variëteiten aan de markt.



Spanje wil profiteren van appel schaarste
De daling in de aanvoer van de Europese oogst biedt kansen voor de Spaanse telers. De prijzen zijn 10 tot 20% hoger dan vorig jaar voor alle rassen op de vrije markt. De prijzen voor de supermarkten staan vast. Er is veel vraag naar de Granny Smith. De oude Golden Delicious raken snel op en voor wat er uit Italië wordt ingevoerd wordt een hoge prijs betaald. Ook in de verwerkende industrie stijgt de prijs door een tekort aan appelen. "dit jaar hebben we de Canadese markt betreden we gaan beginnen in India. De export naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijft stijgen," aldus een handelaar. De handelaar beklaagt zich wel over de Spaanse consumenten. In tegenstelling tot consumenten in andere landen is er nauwelijks vraag naar de binnenlandse appelen, de helft van de appelen die in Spanje geconsumeerd wordt is import. Vooral Frankrijk en Italië hebben een goede positie in de markt.

België: Minder volume, maar zoetere appel
Het volume appelen in België is dit jaar minder dan voorgaande jaren. Het gaat dan om een percentage tussen de 20 à 30 procent in vergelijking met voorgaande jaren, dat te wijten is aan de vorst van begin dit jaar. Wat opvalt, is dat er meer Jonagold-appelen aangetast zijn dan de variëteit Golden Delicious. Doordat er minder appelen beschikbaar zijn, blijven de Belgische appelen voornamelijk in en rond eigen land in een straal van 500 kilometer. Dit omdat er voor andere markten simpelweg niet genoeg appelen zijn dit jaar.

De prijzen liggen momenteel rond de 0,80 euro tot iets meer dan één euro. Volgens een handelaar is dit aan de lage kant om de kosten te kunnen dekken. Een betere prijs voor de appelen zou liggen tussen de 1,50 euro en de 1,80 euro, al verwacht de handelaar dat de prijzen de komende maanden wel iets zullen oplopen. Hoewel er minder appelen beschikbaar zijn in België, is het fruit wel zoeter van smaak. Dit is te danken aan de hoeveelheid zon die de appelen in de weken voor de oogst gekregen hebben. Ook het kaliber is groter dan in voorgaande jaren.

Duitsland: appelen uit eigen land voeren boventoon
Op de Duitse markt zijn volop appelen van eigen bodem te verkrijgen, vooral Boskoop, Elstar en Jonagold. De consument vraagt vooral naar Cox Orange en Royal Gala. Vanuit Italië worden momenteel vooral de soorten Royal Gala en Golden Delicious geïmporteerd. Uit Frankrijk zijn dan weer volop Granny Smith en Braeburn aangevoerd. Daarnaast duiken er de laatste dagen in de regio Frankfurt ook Hongaarse appelen op, voornamelijk Pinova, Jonagored en Red Jonaprinz.

De beperkte import en vraag naar appelen resulteren in stabiele prijzen die op veel plekken even hoog als vorige week bleven. Enkel in München zakten sommige appelsoorten in prijs, ongeacht de herkomst en hoeveelheid. De prijzen voor Boskoop schommelen momenteel rond 129 Euro per 100 kg. De Jazz appelen uit Frankrijk zijn daarentegen met een prijs tussen de 202 en 208 Euro per 100 kg de duurst verkrijgbare soorten.

Britse oogst vooral grote kalibers
Door de vorst in april is veel fruit verloren gegaan. Als gevolg daarvan valt het fruit dat beschikbaar is groter uit. Dat resulteert in een tekort aan kleine maten. Het seizoen loopt een week of een, twee voor. De supermarkten hebben de afgelopen jaren ingezet op six-pack verpakkingen. Nu de maten groter uitvallen wordt het een uitdaging om de appelen in de vooraf gemaakte verpakking te krijgen. "sommige rassen, zoals de Golden Delicious, Granny Smith en Pink Lady worden geïmporteerd om aan de vraag te kunnen voldoen, maar op het vaste land hebben ze dezelfde problemen met de maten," aldus een handelaar. Naar verwachting zal de prijs voor de kleine appelen stijgen. De oogst is nagenoeg binnen. Er wordt nog wat Breaburn geplukt maar de vroege rassen als Cox en Gala zijn van de boom. Door de grote kalibers is het wellicht mogelijk om te exporteren naar het Midden-Oosten

Oekraïne profiteert van kleine Europese oogst
De Oekraïense handel ziet de vraag naar klasse 1 appelen toenemen uit verschillende landen. De groei wordt echter geremd doordat niet alle appelen aan die eisen kunnen voldoen. Volgens een handelaar is hooguit de helft van de oogst klasse 1. De telers kregen ook te maken met vorst en hagel, waardoor de oogst lager uitvalt.
Een exporteur vertelt contracten te hebben gesloten met handelaren in Nederland, Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en de Baltische staten. Het gaat dan vooral om de rassen Granny Smith, Fuji, Pinova, Breaburn and Golden Delicious. Volgens de exporteur is e rook vraag uit Azië, maar zijn die markten voorlopig onbereikbaar aangezien er geen protocollen opgesteld zijn voor de export.
De prijs loopt langzaam op van 0,44 euro in september naar 0,48 euro nu (EXW condities).

Polen maken zich geen zorgen
Hoewel het land 23% minder appelen oogst dit seizoen vertelt een handelaar wel aan de exportverplichtingen te kunnen voldoen. Bestaande markten als Cyprus en Griekenland zullen weer de Poolse appelen ontvangen. Daarnaast wordt er export opgezet naar Frankrijk, waar een klant interesse heeft in de Royal Gala. Volgens de handelaar zal er dit seizoen geen tekort zijn aan Royal Gala's. Later in het seizoen kunnen er voor de Idared, Jonagold en Prince wel problemen ontstaan.

Nederland en Belgie: Appeloogst nog lager uitgevallen dan werd gevreesd
De vorst heeft er in de Nederlandse en Belgische appelteelt flink ingehakt. Tijdens de WAPA-ramingen werden er al 21% meer appelen in Nederland verwacht en 68% minder appelen in België en dat volumes is tijdens en na de oogst alleen maar verder naar beneden bijgesteld. De rendementen per teler verschillen daarmee fors. De stemming is goed en ook voor de grootste appel in Nederland, de Elstar, zijn de verwachtingen hooggespannen. Dat zijn de verwachtingen vaker geweest, maar nu lijken ze ook een keer uit te komen. Afzetorganisaties geven aan kritisch te zijn richting promotie-aanvragen van retailers, omdat er echt een moment komt dat de appelen op gaan raken.

VS: positieve stemming over seizoen
Telers in Washington melden een goed seizoen. Dankzij een groei in areaal worden er meer Honeycrisp geplukt, waardoor het seizoen tot begin van de zomer in 2018 aan de markt kan zijn. De biologische appelen worden steeds belangrijker, dus telers maken hier ruimte voor vrij.

In de staat New York verwachten de telers meer appelen te oogsten dan vorig jaar. "Vorig jaar werd de oogst geraakt door droogte, wat resulteerde in kleine maten," vertelt een handelaar. "Dit jaar is het tegenovergestelde." Bij een eerste schatting vorige maand sprak een teler over 20% meer volume. In de staat Michigan maken telers zich zorgen over het beleid van de regering richting immigranten en gastarbeiders. De buitenlandse arbeidskrachten worden ontmoedigd om naar het land te komen, onder andere door de plannen om een muur te bouwen op de Mexicaanse grens. Zonder de plukkers lopen de telers in de staat volgens schattingen miljoenen dollar mis. Dit jaar waren er ongeveer 45.000 banen voor de migranten.

Australië: toch lager volume
De ramingen voor 2017 stonden op een grotere oogst, maar in sommige regio's viel het voorjaar koeler en natter uit. Door zonnebrand in de zomer valt het volume later uit dan vorig jaar. De meeste regio's hadden een koelere zomer, waardoor de groeiomstandigheden goed waren voor een bepaalde tijd. Ondanks de goede kwaliteit en de vergelijkbare volumes vallen de prijzen voor de klasse 1 waarschijnlijk lager uit dan vorig jaar.

India went aan gekleurde appelen
De handel verwacht dat een goed seizoen voor de importappelen. De lokale teelt is beschadigd door hagel. Maar vanuit de regio Kasjmir worden grote volumes gemeld. De consument raakt meer gewend aan verschillende appelrassen en de kleuren. Indiase consumenten hebben een voorkeur voor de rode rassen, maar dat veranderd langzaam. Wel moeten de importregels aangescherpt of beter nageleefd worden, vindt een handelaar. Hij zegt dat er veel appelen zijn waarvan het land van herkomst vervalst wordt.

Zuid-Afrika: Aanhoudende droogte grootste uitdaging
De appelbomen zijn in een vroeg stadium van fruitsetting. Dat is een kritieke periode, ook vanwege de aanhoudende droogte in de Westkaap en Oostkaap. Sommige telers hebben een deel van de boomgaard uit productie gehaald om het schaarse water zo goed mogelijk in te zetten voor irrigatie. De eerste oogst wordt verwacht in januari volgend jaar, het is nog te vroeg om een goede schatting te geven van het komende seizoen.