Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bananentelers Belize profiteren van subsidie EU

Volgens public relations-manager Vonetta Burrell van elektriciteitsbedrijf Belize Electricity Limited (BEL) is de huidige dekking van BEL in het land 92% en zal deze naar verwachting in 2020 uitgroeien tot 98%.

Met de stroomverschaffing zullen meer dan 200 gemeenschappen en in totaal 5.000 huishoudens in zowel nieuwe als bestaande plaatsen worden geholpen. Voor het project is ongeveer 35 miljoen dollar (30 mln euro) nodig en in de eerste fase ervan zijn de inwoners van het dorpje Cowpen nu aangesloten op het lichtnet.

Als onderdeel van de missie van de Europese Unie om het bestaan van mensen te verbeteren waren diverse bananenkwekers de begunstigden van het project. Mensen van de media kregen samen met Malgorzata Wasilewska, een EU-ambassadrice, een rondleiding op de Go Bananas!-kwekerij. Zo konden ze uit eerste hand horen welke positieve effecten de inwoners van Cowpen, de werknemers op de kwekerij en het bedrijf zelf hadden ondervonden.

Hoewel er voor de teelt van bananen veel meer nodig is dan alleen elektriciteit, speelt het wel een belangrijke rol in de productiviteit van het bedrijf en de werknemers. Nadat de bananen zijn opgehangen en afgesneden, krijgt het fruit een eerste spoelbeurt om het te ontdoen van oppervlaktevuil. Sinds de introductie van elektriciteit kan dit proces echter veel efficiënter geworden gedaan met een automatische sproeier die een krachtigere waterstraal heeft.

Diverse onderdelen van het teeltproces zijn geautomatiseerd, maar voor Peraza is de grootste verandering de drastische vermindering van de brandstofkosten voor de generatoren. Het stroomverschaffingsproject werd in april geïmplementeerd en volgens Peraza leidde het tot een kostenbesparing van 40%. De eerder aangeschafte brandstof gaat nu naar de back-upgenerator. Afgezien van de financiële lastenverlichting is er nu ook minder geluidsoverlast en luchtverontreiniging.

Bron: brussels.cta.int
Publicatiedatum: