Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Braziliaanse consumptiedruiven domineren, Zuid-Afrikaanse beschikbaar vanaf december

"Duitsland: "Dit jaar zijn de druiven 10 procent duurder"

De Europese druivenoogst is bijna voorbij en nu ligt de focus van de klant weer op producten van overzee. De pitloze Thompson uit Brazilië is momenteel de belangrijkste druif, vooral bij de importeurs uit Hamburg. Druiven uit het andere belangrijke exportland Peru zijn echter nauwelijks beschikbaar, omdat El Niño daar het grootste deel van de druivenoogst vernietigde. Als gevolg daarvan zullen de prijzen stijgen.

Wie momenteel de Duitse groothandelsmarkten bezoekt, vindt nog steeds veel Turkse, Griekse en Italiaanse druiven, meestal pitloos. Geleidelijk aan worden deze echter verdrongen door exemplaren van overzee. "De Italiaanse druiven zijn bijna op," aldus een inkoper van het Saksische importbedrijf Cordis. Deze leverancier, die onder andere levert aan Aldi, Netto, Edeka en Rewe, bevestigde dat de overzeese producten eraan komen. Over het algemeen zijn de prijzen ook veel hoger dan in de afgelopen jaren. "Dit jaar zijn de druiven ongeveer 10 procent duurder."


De druiven van overzee zijn weer beschikbaar

Peru
Braziliaanse druiven zijn al een paar weken beschikbaar in Hamburg. In andere gebieden van Zuid-Amerika waren er echter misoogsten door El Niño, zo bevestigden importeurs. Door de storm met de exotische naam 'Costero' werd het fruit zwaar getroffen en de oogsten zijn aanzienlijk lager dan in de afgelopen jaren. Brazilië is nu het eerste alternatief en de prijzen zullen blijven stijgen.

De prijzen van Zuid-Amerikaanse druiven schommelen in Hamburg momenteel tussen de 15 en 17 euro per 4,5 kg, zoals het Federale Agentschap voor Landbouw en Voedsel in haar marktrapportage meldde. "De prijzen van onze Braziliaanse druiven fluctueren momenteel tussen de 15 en 17 euro per 4,5 kg," bevestigde Bennet Hanl, inkoper voor de Fresh Food Company uit Hamburg. "Vanaf december zal ook de import uit Afrika weer starten. De prijzen van deze goederen liggen waarschijnlijk tussen de 12 en 14 euro per 4,5 kilogram."

Afrikaanse producten
Het in Hamburg gevestigde importbedrijf heeft zich sinds enkele jaren gespecialiseerd in consumptiedruiven uit het buitenland. De nationale leverancier aan grossiers en discounters importeert niet alleen uit Zuid-Amerika, maar ook uit Zuid-Afrika. Dit geldt ook voor andere druivenimporteurs. De meeste Afrikaanse druiven komen uit Zuid-Afrika en Namibië. Dit zijn zowel witte als rode druiven, zowel pitloos als met pit.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018