Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Citroenafzet matig vanwege tekort aan goede maten"

Spaanse sinaasappelen duurder bij aanvang seizoen

De eerste Spaanse sinaasappelen van het seizoen zijn alweer verkrijgbaar. Momenteel worden de Navelina's geplukt. Het product wordt goed ontvangen op de markt met prijzen die 20% hoger zijn dan bij aanvang van het voorgaande seizoen. Dit is vooral het gevolg van de verwachte oogstdaling van dit seizoen. 

"We verwachten zo'n 20% tot 30% minder fruit te oogsten," vertelt Javier FerrŠndez, directeur van Yafer AgrŪcola uit Alicante. "Tot dusver heeft deze volumedaling zich vertaald naar hogere prijzen bij aanvang van het seizoen. Vorig seizoen begonnen we met prijzen rond de Ä0,20 per kilo maar dit jaar zijn we gestart met prijzen van minimaal Ä0,24 per kilo."Hoewel Spaanse sinaasappelen momenteel het winkelschap moeten delen met de laatste volumes van producenten uit het zuidelijk halfrond, zoals Uruguay, Zuid-Afrika en zelfs Marokko, verwacht Javier niet veel concurrentie. "Deze laatste volumes zijn van mindere kwaliteit en Europese retailers hebben meer belangstelling voor de nieuwe oogst uit Spanje. Sinaasappelen zijn momenteel de beste verkochte Spaanse citruscategorie."

Javier FerrŠndez verwacht dat het huidige prijsniveau het hele seizoen aan zal houden, alhoewel dit van meerdere factoren afhankelijk is, zoals de temperatuur en de beschikbare volumes overig citrus. "De sinaasappelen zijn nu nog niet geschikt voor de overzeese export maar zodra dit wel het geval is, zal de Europese markt ontlast worden. Zolang het maar koud genoeg is, zal de markt alle beschikbare volumes probleemloos opnemen," vervolgt hij. 

"Moeizame afzet citroenen"
In tegenstelling tot de afzet van sinaasappelen is de markt voor Primafiori citroenen, die sinds een maand weer op de markt zijn, minder levendig. Dit is mede het gevolg van het tekort aan goed verhandelbare maten. Hoewel de volumes Primafiori gelijk zijn aan die van vorig seizoen wordt er een forse daling van het late ras Verna verwacht, dat vanaf april geplukt wordt."Het tekort aan neerslag heeft er aan bijgedragen dat de citroenen langer de tijd nodig hadden om de juiste maten, zoals 3 en 4, te bereiken. Veel telers hebben noodgedwongen alleen maten 5 en 6 geoogst en dat maakt de afzet een stuk moeilijker, hoewel de prijzen tot op heden acceptabel zijn. Het citroenenseizoen verloopt minder voorspoedig dan verwacht. In  Turkije wordt rekening gehouden met een kleinere oogst van het ras Meyer maar hier is volgens Javier in de afzet nog niet veel van te merken.


Voor meer informatie:
Javier FerrŠndez Gil
Yafer S.L.
Frente Estaciůn de Ferrocarril
03300 Orihuela, Alicante. Spain.
T:+34 966743222
M: +34 609521661
javier@yafer.com
www.yafer.com
Publicatiedatum: 2-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: