Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bijna alle Spaanse retailers bieden jaarrond zachtfruit aan"

Soepele overgang van Noord-Europese naar Spaanse frambozen

Eind september is in Huelva het frambozenseizoen weer begonnen. "We zijn zo'n drie weken eerder met de pluk gestart dan vorig seizoen," vertelt Carlos Esteve, van de coöperatie Onubafruit. "We zijn eerder met planten begonnen om gaten in de aanvoer, zoals vorig jaar, te voorkomen. Momenteel is er nog wat aanvoer uit derde landen. De overgang van de productie in Midden- en Noord-Europa naar Zuid-Europa verloopt soepel en er is een stabiele aanvoer. De komende weken zullen de volumes frambozen uit Huelva groeien." 



Onubafruit rekent op een grotere oogst dan vorig seizoen, zo'n 10 miljoen kilo. Op dit moment vermarkt de coöperatie zijn exclusieve herfstframbozen Imara en Kiweli en half februari zullen de rassen Langorai en Vajolet worden geplukt. Het laatstgenoemde rassen winnen steeds meer terrein ten opzichte van het vrije ras Glen Lyon, dat nu nog maar goed is voor 12% van de productie. Zeven jaar geleden was dit nog 70%. "Glen Lyon is altijd een makkelijk te telen ras geweest voor periodes waarin de frambozenteelt moeilijk is maar we verwachten dat we op de korte en middellange termijn 100% exclusieve rassen zullen hebben," legt Carlos Esteve uit. 



Hoewel de voornaamste afzetmarkten van Onubafruit zich buiten Spanje bevinden, voornamelijk in Noord-Europa en Scandinavië, begint de zachtfruitconsumptie in Spanje zelf ook te stijgen. "De volumes kunnen echter nog niet vergeleken worden met die in Noord-Europese landen maar toch bieden inmiddels vrijwel alle Spaanse retailers jaarrond een compleet assortiment zachtfruit aan," vertelt Carlos Esteve tot slot. 
Publicatiedatum: