Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Frans van der Burg, Total Produce:

"Laat en kort seizoen Florida-grapefruit na schade Orkaan Irma"

Tholen - De orkaan Irma die Florida begin september teisterde, heeft grote gevolgen voor de grapefruitmarkt. "Onze leverancier verwacht 50% minder Florida-grapefruit te kunnen sturen", vertelt Frans van der Burg van Total Produce uit Rotterdam. De importeur krijgt de eerste aanvoer van de variëteiten Star Ruby en Ruby Red eind volgende week binnen, enkele weken later dan gebruikelijk. "Het is een wrange situatie. De bomen stonden krom van het fruit omdat de oogst aanstaande was, maar tegen natuurgeweld valt niets te doen."

"Hoewel de omstandigheden niet zo miserabel zijn geweest als op de Caribische Eilanden, hebben de telers in Florida ook veel schade ondervonden, vooral ook door de overstromingen. Deskundigen zeggen dat het funest is als de bomen langer dan 72 uur onder water staan. Hierdoor treedt de nodige virusdruk op en de bomen hebben wel twee jaar nodig om daarvan te herstellen", vertelt Frans. "Al met al zal het een kort seizoen worden, waarbij het aanbod hoofdzakelijk uit de kleine maten (48-56) bestaat, omdat de dikke maten (32-36) het eerste van de boom zijn gewaaid.""Het wordt er voor de grapefruittelers in Florida niet eenvoudiger op. Er gaat veel tijd en onderzoek om een oplossing tegen de problemen van citrus greening te vinden, maar daar is geen eenvoudige oplossing voor. Het areaal vertoont daarom de laatste jaren een dalende trend, terwijl de vraag skyhigh is, omdat het wel het lekkerste grapefruit is dat wereldwijd beschikbaar is. De verwachting is dan ook dat er dit jaar nog dieper in de buidel zal moeten worden getast om Florida-grapefruit aan te schaffen. In smaak heeft Florida-grapefruit geen gelijke. Zeker onder druk van een goede binnenlandse markt in de VS kun je dus ook hogere prijzen verwachten. Het mediterrane grapefruit mag dan prijstechnisch een stuk lager zijn en een mooiere schil hebben, de eetkwaliteit laat nogal eens te wensen over", vertelt de importeur.

"Dankzij de overname van DNE World Fruit door Wonderful Citrus hebben we dit jaar ook de mogelijkheid om grapefruit uit Texas onder ons eigen merk Pride te verpakken. Daar hebben ze geluk gehad, omdat de orkaan Harvey 200 mijl langs het productiegebied is gegaan. Voor ons kan het fruit uit Texas een mooi alternatief zijn als er weinig grapefruit uit Florida beschikbaar is." Total Produce BV verkoopt grapefruit door heel Europa, maar qua consumptie blijft Frankrijk volgens Frans de grootste afnemer. "Alleen zal het naast een laat seizoen, dit jaar ook een erg kort seizoen worden."

Voor meer informatie:
Frans van der Burg
Total Produce BV
T +31 10 244 84 16
fburg@totalproduce.nl
www.totalproduce.nl

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018