Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arnaldo Eijsink, Labrunier:

"Onze proeftuin voor nieuwe druivensoorten in Petrolina is wereldwijd uniek"

Tholen - De Braziliaanse druivengigant Labrunier startte ruim veertig jaar geleden toen Jacques Defforey, de oprichter van het wereldwijde Carrefour, met Arnaldo Eijsink besloot een druivenplantage op te zetten in Brazilië. Arnaldo Eijsink staat nog altijd aan het roer van het productiebedrijf, dat inmiddels 900 hectare telt. Hiervan wordt in de komende jaren een areaal van 100 hectare overgeschakeld op nieuwe rassen. "Onze focus voor de komende jaren ligt op de omschakeling van oude naar nieuwe soorten. Pas vanaf 2019/20 gaan we weer denken aan uitbreiding van het areaal."


Arnaldo Eijsink

"Uniek aan ons bedrijf is dat we een testblok hebben van bijna vier hectare, waar we elk jaar wel twintig nieuwe soorten testen. We hebben inmiddels 18 verschillende soorten commercieel. Alle rassen worden tegenwoordig getest op tien verschillende onderstammen, waardoor we per soort kunnen bekijken hoe parameters als brix, resistentie en kleur het beste combineren. De eerste oogst van dit nieuwe programma komt volgend jaar beschikbaar. In die omvang zijn we uniek en daarom komen klanten uit alle windstreken dan ook naar onze proeftuin kijken om de rassen te beoordelen", vertelt Arnaldo. "Onze kracht is dat het bedrijf van origine een supermarkt is. Daardoor weten we hoe onze retailklanten denken en wat hun wensen zijn. Feitelijk bepalen onze klanten welke rassen er aangeplant worden."



Labrunier heeft haar productie in Petrolina en kent twee oogsten in een jaar. "De eerste oogst is van april tot juni, dan gaan we er in juli tussenuit en hebben we van augustus tot en met november onze tweede oogst", vertelt Arnaldo. Hij is tevreden over de oogst dit jaar. "We hebben een goede oogst, zowel in termen van kwaliteit als volume. Er was is wat regen voorspeld voor november, dus dat kost ons wel de nodige uurtjes nachtrust. Brazilië wordt op de wereldmarkt van druiven steeds belangrijker met nieuwe soorten. Peru was volop aan het investeren in de druiventeelt, maar heeft door het noodweer eerder dit jaar veel schade geleden. Hierdoor zijn de Braziliaanse druiven een mooi alternatief."


 
"Europa vormt nog altijd onze belangrijkste markt. Wij zitten voornamelijk in het noordelijke gedeelte, boven Frankrijk. Onze grootste klanten zitten in Duitsland, Scandinavië, Nederland en België. Verder voorzien we het Verre- en Midden-Oosten, de Verenigde Staten, Canada en dichterbij huis Argentinië en de lokale Braziliaanse markt van noord tot zuid", vertelt Arnaldo. "De koers - momenteel 3,8 Real voor 1 euro - is redelijk gunstig voor ons geweest om te exporteren, al hadden we er iets meer van verwacht. De komende weken zullen we voor de Europese markt langzaam onze volumes minderen om ruimte te maken voor de aanvoer uit Namibië en Zuid-Afrika."


 
Onlangs ging het teeltbedrijf nog een strategische samenwerking aan met Pacific Trellis Fruit uit Los Angeles voor het leveren van nieuwe Braziliaanse druiven voor de Noord-Amerikaanse markt. De CEO van Labrunier merkt dat de wensen per land behoorlijk verschillen. "In Noord-Amerika zien we een grote vraag ontstaan naar de witte rassen Cotton Candy en Sweet Globe en de rode soort Jack's Salute. Die doet het in Europa ook goed, net als de Sugar Crisp. Daarnaast doet het pitloze blauwe ras Francis, dat door een andere Braziliaanse veredelaar is ontwikkeld, het erg goed in Engeland en Scandinavië. Maar liefst 90% van onze variëteiten is pitloos."


 
"Het klimaat in Petrolina is bij uitstek geschikt voor de druiventeelt, maar ook andere teelten zijn in opmars. Zo wordt er nu geïnvesteerd in de perenteelt in dit gebied. Momenteel wordt hier het gros van de peren nog geïmporteerd uit de Verenigde Staten en Portugal, maar ook de Rocha-achtige variëteiten kunnen hier prima worden geteeld", vertelt Arnaldo. Voor Labrunier ziet hij geen taak weggelegd om zich op de perenteelt te storten. "Wij hebben met de omschakeling naar de nieuwe druivenrassen eerst een ander klusje te doen!"
 
Voor meer informatie:
Arnaldo Eijsink
Labrunier
Tel.: 55 11 3095.9972
Cel.: 55 11 97636.3985
arnaldo@grupojd.com.br
www.grupojd.com.br