Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne exporteerde record aantal diepvriesaardbeien

In 2017 exporteerde Oekraïne een recordhoeveelheid diepvriesaardbeien ondanks de aanzienlijke vermindering van de productie, meldt "Infoshuvar" op grond informatie van de Staatsstatistiekdienst. 

Zoals al eerder werd gemeld, hebben Oekraïense telers aan aanzienlijk deel van hun oogst verloren vanwege de lentevorst. Midden en late aardbeivarianten kregen het voornamelijk moeilijk te verduren. De situatie van het gewas in andere EU-landen was echter nog slechter en daardoor was de vraag naar Oekraïense bessen extreem hoog. Van januari tot augustus 2017 leverde Oekraïne 2.500 ton diepvriesaardbeien voor een waarde van €3,3 miljoen. Dit is al 5 keer meer dan gedurende dezelfde periode vorig jaar en is op zijn minst het hoogste cijfer van de laatste 10 jaar.

"De buitenlandse vraag voor diepvriesbessen dit jaar bepaalde de prijzen van verse AGF in Oekraïne. In juli en juni waren we gedwongen om bessen te kopen voor 25-30 UAH/kg (0,79-0,95 euro/kg), wat 2 keer zo hoog is als gedurende eerdere seizoenen. Zelfs onder zulke omstandigheden was de concurrentie tussen bewerkingsbedrijven echter erg sterk. De binnenlandse markt heeft nu zelfs een tekort aan onze eigen diepvriesbessen, dus zijn we gedwongen om te voldoen aan de vraag door middel van geïmporteerde producten, die vooral geïmporteerd worden uit Egypte," zegt Marianna Vulkucchik, beherende genoot van het bedrijf All Berry.

Het is opmerkzaam dat de Oekraïense export van diepvriesaardbeien in januari-augustus 2016 maar 500 ton bedroeg voor een waarde van €636.000. In totaal exporteerde Oekraïne in 2016 700 ton diepvriesaardbeien voor een waarde van €877.000. Net als in 2016 bleef de EU de grootste markt voor Oekraïense producten. Zoals experts hadden gezegd, ging bijna 80% van alle export van Oekraïense diepvriesaardbeien dit seizoen naar de EU.

Daarentegen daalde de export van het buurland Polen aanzienlijk. Volgens sadyogrody.pl was het tekort aan verse AGF in Polen extreem hoog dit jaar. De prijzen voor bessen voor bewerking waren bijna 2 keer zo hoog, tot wel 5,1 złoty (1,2 euro) per kilo. Polen is de grootste leverancier van diepvriesaardbeien in de EU en de op één na grootste exporteur ervan. Gedurende de laatste 5 seizoenen hadden Poolse diepvriesaardbeien een aandeel van 30% van de totale levering in de EU en een aandeel van 20% in de wereldwijde markt volgens Eurostat. Vanwege de daling in de levering vanuit Polen werden consumenten in de EU dit seizoen gedwongen om meer te importeren uit Oekraïne, Spanje en Egypte.
Publicatiedatum: