Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Oekra´ne exporteerde record aantal diepvriesaardbeien

In 2017 exporteerde Oekra´ne een recordhoeveelheid diepvriesaardbeien ondanks de aanzienlijke vermindering van de productie, meldt "Infoshuvar" op grond informatie van de Staatsstatistiekdienst. 

Zoals al eerder werd gemeld, hebben Oekra´ense telers aan aanzienlijk deel van hun oogst verloren vanwege de lentevorst. Midden en late aardbeivarianten kregen het voornamelijk moeilijk te verduren. De situatie van het gewas in andere EU-landen was echter nog slechter en daardoor was de vraag naar Oekra´ense bessen extreem hoog. Van januari tot augustus 2017 leverde Oekra´ne 2.500 ton diepvriesaardbeien voor een waarde van Ç3,3 miljoen. Dit is al 5 keer meer dan gedurende dezelfde periode vorig jaar en is op zijn minst het hoogste cijfer van de laatste 10 jaar.

"De buitenlandse vraag voor diepvriesbessen dit jaar bepaalde de prijzen van verse AGF in Oekra´ne. In juli en juni waren we gedwongen om bessen te kopen voor 25-30 UAH/kg (0,79-0,95 euro/kg), wat 2 keer zo hoog is als gedurende eerdere seizoenen. Zelfs onder zulke omstandigheden was de concurrentie tussen bewerkingsbedrijven echter erg sterk. De binnenlandse markt heeft nu zelfs een tekort aan onze eigen diepvriesbessen, dus zijn we gedwongen om te voldoen aan de vraag door middel van ge´mporteerde producten, die vooral ge´mporteerd worden uit Egypte," zegt Marianna Vulkucchik, beherende genoot van het bedrijf All Berry.

Het is opmerkzaam dat de Oekra´ense export van diepvriesaardbeien in januari-augustus 2016 maar 500 ton bedroeg voor een waarde van Ç636.000. In totaal exporteerde Oekra´ne in 2016 700 ton diepvriesaardbeien voor een waarde van Ç877.000. Net als in 2016 bleef de EU de grootste markt voor Oekra´ense producten. Zoals experts hadden gezegd, ging bijna 80% van alle export van Oekra´ense diepvriesaardbeien dit seizoen naar de EU.

Daarentegen daalde de export van het buurland Polen aanzienlijk. Volgens sadyogrody.pl was het tekort aan verse AGF in Polen extreem hoog dit jaar. De prijzen voor bessen voor bewerking waren bijna 2 keer zo hoog, tot wel 5,1 złoty (1,2 euro) per kilo. Polen is de grootste leverancier van diepvriesaardbeien in de EU en de op ÚÚn na grootste exporteur ervan. Gedurende de laatste 5 seizoenen hadden Poolse diepvriesaardbeien een aandeel van 30% van de totale levering in de EU en een aandeel van 20% in de wereldwijde markt volgens Eurostat. Vanwege de daling in de levering vanuit Polen werden consumenten in de EU dit seizoen gedwongen om meer te importeren uit Oekra´ne, Spanje en Egypte.

Publicatiedatum: 9-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: