Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Polen oogsten 60% minder kersen

In 2017 was de kersenproductie in Polen 60% lager dan vorig jaar. Dit heeft een aanzienlijk effect gehad op de groothandelsprijs, die tot wel 25 złoty (5,88 euro) per kilo stegen.

Volgens cijfers die in september 2017 werden gepubliceerd in een verslag van het Centraal Bureau voor Statistiek was de Poolse werd er 30-35% minder fruit geoogst dan vorig jaar. Dit kwam als gevolg van de lentevorst die tot ernstige verliezen heeft geleid.

Steenfruit liepen de meeste schade op door de ongunstige omstandigheden voor de teelt. De grootste verliezen in de teelt vonden plaats bij kersen, abrikozen en perziken. De kersenteelt was tot wel 90% gezakt in het Rawa-district, waar de grootste telers van kersen zitten, afhankelijk van de soort en het gebied, hoewel de totale daling van de teelt zo'n 60% bedroeg. De kersenteelt in 2017 werd aanvankelijk geraamd op 70.000 ton, maar enkel 20.000 ton zijn uiteindelijk geoogst. 

Naast de weersomstandigheden hadden ook andere factoren invloed op de opbrengst op steenfruitplantages, waaronder agrotechnologische fouten. Het regenachtige weer en de hoge kosten voor de bescherming van de gewassen leidden ertoe dat telers minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikten, wat een van de redenen was dat er schimmelziektes ontstonden.

Volgens cijfers die het Ministerie van Landbouw eind juni 2017 publiceerde op hun website varieerden prijzen voor kersen in groothandels van 8 zloty (1,88 euro) per kilo op de Wielkopolska Land- en Tuinbouwmarkt in Poznan tot 25 zloty (5,88 euro) per kilo in de groothandel in Lodz. In juni 2016 lagen de groothandelsprijzen voor kersen aanzienlijk lager en schommelden ze tussen de 4 en 12 zloty (0,94-2,82 euro) per kilo.

Bron: sadyogrody.pl

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018