Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
''Brexit'' en verminderde vraag vanuit Duitsland en Nederland

Export diepvriesgroenten Murcia daalt 10%

De export van diepvriesgroenten behoorde tot vorig jaar tot de grootste groeisectoren binnen de groenten- en fruitsector. Murcia is hierbij de op één na grootste productieregio van diepvriesgroenten in Spanje geworden, alleen overtroffen door Navarra. Naar aanleiding van de Brexit hebben Britse winkelketens echter andere leveranciers gekozen. Bovendien neemt de vraag vanuit Duitsland en Nederland af. Als gevolg hiervan is de export naar het buitenland, na een decennium van spectaculaire groei, tijdens de eerste 7 maanden van dit jaar 9,8% gedaald.

Eén op de vier kilo diepvriesgroenten die vanuit Spanje in de Europese supermarkten terechtkomt, is afkomstig uit Murcia. Vorig jaar ging het om 125.541 ton diepvriesgroenten, wat in totaal 138,3 miljoen euro heeft opgebracht. Om een idee te geven van de groei die deze sector heeft doorgemaakt: in 2006 was de opbrengst nauwelijks 50,1 miljoen euro.

Deze groei heeft transportbedrijven genoodzaakt om op grote schaal te investeren in koelschepen. Dit om de grote aantallen diepvriesgroenten te kunnen vervoeren, aangezien 98% van de reguliere export over de weg gaat. De groenten die het meeste worden geëxporteerd vanuit Murcia zijn broccoli, artisjok, paprika, doperwten, spinazie, courgette en ui.

Volgens de laatste gegevens van het Instituut voor Buitenlandse Handel (Icex) heeft Murcia tussen januari en juli van dit jaar 74.207 ton (-6,65%) diepvriesgroenten geëxporteerd, wat 81,2 miljoen euro (-9.81%) heeft opgeleverd. De verkoop in het Verenigd Koninkrijk is 10,2% gedaald (Vlaanderen en Murcia zijn de grootste Europese leveranciers van dat land), in Duitsland en Nederland is de verkoop, elk met 26%, afgenomen en de export naar Finland is 62% verminderd.

In Frankrijk (de op één na grootste afnemer van Murcia), Zweden, België, Italië, Polen, de Verenigde Staten en Zwitserland stijgt de vraag licht. Toch zijn deze toenames niet voldoende om het gat te dichten dat de Britten, Duitsers en Nederlanders achterlaten.

De zoektocht naar nieuwe leveranciers van de Britse winkelketens maakt het voor concurrenten buiten de EU makkelijker om toegang te krijgen tot de Europese markt. Deze concurrenten zijn vooral exporteurs uit China, Turkije, Ecuador, Chili en India, die vervolgens vanuit het Verenigd Koninkrijk de sprong maken naar Duitsland en Nederland.

Wat betreft de diepvries-artisjok, kwam daar dit jaar ook de concurrentie van Egypte bij. Het verbruik van dit product was de afgelopen jaren stabiel in Europa, maar het afgelopen jaar werd Spanje steeds vaker vervangen door Egypte als leverancier van de diepvries-artisjok. Volgens de Vereniging van de Spaanse Artisjok is de kwaliteit van de Egyptische artisjok slecht. Het verbruik van de diepvries-artisjok is hierdoor sterk afgenomen en de prijs is gedaald (van 2 euro per kilo naar 1,6 euro per kilo). 

De grootste regio's waar groenten voor de diepvriesindustrie worden geteeld, zijn Navarra (192.211 ton in 2016, 28% van het BNP), Murcia (144.415 ton, 21%) en Andalusië (82.376 ton, 12%). Het totale oppervlak dat hiervoor gebruikt wordt, is meer dan 40.000 hectare.

Deze subsector bevindt zich in de handen van een klein aantal bedrijven die zich vooral op de export richten, omdat er veel meer geproduceerd wordt dan waar de Spaanse binnenlandse markt naar vraagt. Volgens het adviesbureau Kantar Worldpanel, eet maar 32% van de Spaanse consumenten wekelijks diepvriesgroenten, in vergelijking met 90% die wekelijks verse groenten eet.

Bron: laverdad.es
Publicatiedatum: