Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
AustraliŽ in de ban van schuldslavernij bij fruitplukkers

Een Maleisische journalist die undercover ging om uitbuiting bij de fruitpluk in Victoria aan de kaak te stellen, meldt dat werknemers min of meer in schuldslavernij gevangen zitten, zodat ze op de bedrijven gehouden kunnen worden.

Saiful Hasam, een verslaggever van Utusan Malaysia, was getuige in een onderzoek naar hedendaagse slavernij. Hij had het over 'duizend trieste verhalen' die hij opving tijdens zijn twee weken bij een fruitteler in Swan Hill, in het noorden van Victoria.

De fruitplukkers, die vaak illegaal waren, werden naar AustraliŽ gelokt met beloftes van een hoog salaris, aldus Hasam. Zodra ze aankwamen bleek dat ze maar een schijntje uitbetaald kregen terwijl ze in overvolle panden moesten verblijven tegen een buitensporig hoge huur. Dat leidde feitelijk tot een vorm van schuldslavernij. Hasam waarschuwde de onderzoekscommissie dat deze vorm van uitbuiting nog steeds op grote schaal plaatsvindt.

Hasam arriveerde vorig jaar in AustraliŽ en deed zich voor als fruitplukker, bereid om zwart te werken. Hij kreeg 110 Australische dollars (73 euro) voor 24 uur werk. Ongeveer 80 dollar (53 euro) moest betaald worden als huur voor een klein pand dat hij met elf andere werknemers -voornamelijk MaleisiŽrs- moest delen. Zijn voorman stak doodleuk 10 dollar in z'n eigen zak, zodat Hasam slechts 20 dollar (13,20 euro) overhield. 
 
"Het is eigenlijk altijd weer hetzelfde trieste verhaal," aldus Hasam. "Duizend trieste verhalen met steeds hetzelfde thema. De mensen hebben het erg zwaar. De nieuwkomers blijven maar denken: 'Vandaag zoveel bomen plukken, alleen nog maar voor de huur. En daarna is het nog keihard werken, puur om eten te kunnen betalen.' Ik heb ervaren dat ze vaak net genoeg verdienen voor alleen hun eten en de huur. Dit is zeer oneerlijk voor de werknemers, omdat ze heel hard werken."
 
Hasam heeft Fairfax Media geholpen met een documentaire over de branche die vorig jaar werd voltooid en een extra impuls gaf aan de invoering van wetgeving tegen hedendaagse slavernij in AustraliŽ. Momenteel wordt onderzocht hoe dergelijke wetgeving zou moeten functioneren en Hasam is inmiddels naar MaleisiŽ afgereisd om daar te getuigen.
 
Lees meer via theguardian.com

Publicatiedatum: 10-11-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: