Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lasers op zonne-energie nieuwe vogelverschikkers

Vogels richten grote schade aan gewassen en kosten telers jaarlijks miljoenen euro's. Een nieuwe technologie kan hier mogelijk verandering in brengen. 

Momenteel passen telers verschillende technieken toe om vogels op afstand te houden variërend van vogelverschrikkers tot kanonnen en netten. Een combinatie van IoT, automatisering en lasers op zonne-energie zou weleens dé oplossing kunnen zijn. Justin Meduri van het gelijknamige bedrijf in Oregon zag jaarlijks 25% van zijn blauwebessenoogst verloren gaan als gevolg van vogelschade en ging op zoek naar een manier om zijn verliezen te beperken. 

Het gebruik van lasers om vogels te verjagen, is een vrij nieuw idee. De afweertechnologie maakt gebruik van de natuurlijke instincten van vogels. Zij beschouwen de naderende laserstraal namelijk als een roofdier en slaan vervolgens op de vlucht. De krachtige groene lasers zijn niet schadelijk voor de dieren maar stimuleren alleen de natuurlijke vluchtreactie. Meduri Farms heeft een systeem geïnstalleerd dat de naam Agrilaser Automatic draagt en ontwikkeld werd door de Nederlandse Bird Control Group. Zes zonnepanelen zijn buiten de plantages geplaatst. Een autonoom basisstation zorgt ervoor dat de lasers in verschillende patronen bewegen zodat de vogels er niet aan gewend raken. Het systeem blijft dus effectief. 

Aangezien laserstralen gevaarlijk kunnen zijn voor weggebruikers en het luchtverkeer is het Agrilasersysteem voorzien van een beveiligingssysteem zodat laserstralen niet buiten het ingestelde bereik kunnen vallen. Het is een geavanceerde oplossing voor een eeuwenoud probleem dat telers kan helpen hun opbrengsten en efficiëntie te verhogen. 
Publicatiedatum: