Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Verwijder met bakpoeder restanten gewasbeschermingsmiddelen op fruit

Een veelgebruikt product in de keuken helpt je om je fruit nog beter te wassen. Uit nieuw onderzoek, dat donderdag gepubliceerd is, blijkt dat bakpoeder veel meer overblijfselen van gewasbeschermingsmiddelen van een appel verwijdert dan gewoon wat water of een bleekspoeling. 

"Over het algemeen worden de hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen op appelen in de VS goed onder controle gehouden," zei Lili He, een voedselwetenschapper aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst en een van de auteurs van het onderzoek. Onderzoekers wisten al dat beschermingsmiddelen door fruit kan worden opgenomen en dat bakpoeder het kan weghalen. Niemand had echter ooit gemeten in hoeverre mate het beschermingsmiddel wordt opgenomen. "Wij zijn de eersten die hebben onderzocht hoe ver het doordringt en hoe moeilijk het kan zijn om het eraf te wassen," zei Lili He.

Voor hun experimenten kochten collega's biologische Gala-appelen bij een winkel in de buurt en twee chemicaliŽn die vaak gebruikt worden in de VS om fruit te behandelen. De ene, thiabendazool, doodt schimmel. De andere, fosmet, doodt insecten. Ze deden de maximale hoeveelheid beschermingsmiddel die is toegestaan in de VS op de appelen. Daarna probeerden ze het eraf te halen door de appelen te dompelen in kraanwater, bleekmiddel en bakpoeder. Nadat het 15 minuten in bakpoeder had geweekt, waren bijna alle chemicaliŽn verwijderd van de appelschil. De appelen hadden echter ook chemicaliŽn opgenomen. Zelfs het bakpoeder kon het er niet uit krijgen. 

"Appelschillen bevatten veel voedingsstoffen, maar appelschillen bevatten ook het meeste beschermingsmiddel," zei Lili He. "De appel is een interessante fruitsoort, want je kunt het schillen of niet. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur." Bij andere groenten- en fruitsoorten zoals druiven en spinazie heb je die keuze niet. 

Beschermingsmiddelen brengen geen langdurige gezondheidsproblemen zoals een verhoogde kans op kanker met zich mee, vooral niet als je er weinig van inneemt. Toch moet je voorzichtig zijn met het gebruiken van woorden zoals "risico" en "veilig" tegenover consumenten, merkte Lili He op. "We kunnen wel ervoor zorgen dat dat voedsel minder vaak in contact komt met beschermingsmiddelen."


Publicatiedatum: 29-11-2017

  

Reacties:


In het artikel wordt gesproken over baking soda, wat iets anders is dan bakpoeder. Baking soda is de andere naam van natrium bi carbonaat en wordt inderdaad in Engeland en de VS gebruikt als "bakpoeder". Werkt inderdaad goed voor het verwijderen van restanten op groenten en fruit.
Bianca, Boskoop - 29-11-2017 12:52:45


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: