Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Rapport USDA

Mondiale kersenopbrengst daalt 3%

Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) wordt verwacht dat de mondiale kersenproductie zal dalen met 3% naar 3,1 miljoen ton. Het feit dat de oogsten in de Europese Unie en Turkije door weersomstandigheden beschadigd zijn, wordt gecompenseerd door de stijging die te zien is in de Verenigde Staten, China en Chili. Om deze reden wordt geraamd dat de mondiale export met 10% zal stijgen naar 400.000 ton met nog hogere uitvoerbare leveringen in Chili en de VS.

Verenigde Staten
De kersenproductie van de VS zal met 37.000 ton stijgen, wat resulteert in 495.000 ton, het op een na hoogste niveau sinds 2009/2010. De goede groeiomstandigheden voor zoete kersen in het noordwesten en de goede vochtniveaus in Californië compenseren de door de vrieskou verloren oogsten in andere staten waar kersen worden geteeld. Het USDA verwacht dat de export met 45% (34.000 ton) stijgt en daarmee een record bereikt van 110.000 ton. Deze overvloedige oogst zal de export naar andere markten opvoeren, vooral naar Canada en China. De verwachting is dat de importcijfers daarentegen laag zullen zijn, maar wel in lijn met de afgelopen jaren.

Europese Unie
Verwacht wordt dat de kersenproductie van de Europese Unie met 21% daalt naar 576.000 ton. Dit kan verklaard worden door de koude periode in april en mei die meer dan de helft van de landen waar kersen worden geteeld, heeft geraakt. Vooral Polen, de grootste kersenproducent binnen Europa, is benadeeld door de genoemde weersomstandigheden. Ondanks de mindere opbrengst, wordt verwacht dat de aanhoudende vraag uit Oost-Europa de export licht zal stimuleren. De verwachting is dat de import met 8.000 ton zal dalen en uitkomt op 50.000 ton. Er zal minder geïmporteerd worden uit Turkije, de grootste leverancier.

Turkije
De verwachting is dat de Turkse kersenproductie krimpt met 25.000 ton naar een uiteindelijke 500.000 ton. De daling wordt veroorzaakt door hagel en hevige regenbuien in de zomer, die de oogsten in verschillende regio's heeft beschadigd. Er wordt verwacht dat er hierdoor problemen zullen zijn met de kwaliteit van het fruit, die de export met 25% zullen doen dalen naar 60.000 ton.

China
De kersenproductie in China zal voor het vijfde jaar op rij stijgen. Dit jaar wordt een stijging van 30.000 ton verwacht, wat neerkomt op een totale productie van 360.000 ton. Hierbij wordt rekening gehouden met de tendens van een groeiend aantal producerende kersenplantages. Wat betreft de import, de verwachting is dat deze licht zal dalen naar 105.000 ton.

Chili
Bij de Chileense productie wordt verwacht dat er een stijging zal zijn van 8.000 ton, waarmee een recordniveau gehaald zal worden van 124.000, het op een na hoogste niveau in 3 jaar. Dit is te verklaren door een groeiend aantal boomgaarden. Al meer dan 10 jaar groeien de beplante arealen en de kersenoogst constant. Dit is deels te danken aan telers van andere fruitsoorten die overstappen naar de winstgevende kersenteelt. Het USDA verwacht dat de Chileense export zal stijgen met 10% naar 105.000 ton.

Japan
De opbrengst in Japan blijft gelijk op 19.000 ton. Door de kou tijdens de bloesemperiode is de opbrengst flink verminderd, waardoor verschillende telers zich hebben teruggetrokken. De verwachting is dat de import licht stijgt naar 5000 ton.

Rusland
Er wordt verwacht dat de import van Rusland gelijk blijft op 67.000 ton. De verminderde import vanuit Moldavië en Servië wordt gecompenseerd door leveringen vanuit Azerbeidzjan.


Bron: SimFRUIT

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018