Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Citrustelers Florida teleurgesteld in steunpakket van € 31 mld

Duizenden citrustelers in Florida duimen dat het Congres volgende maand akkoord zal gaan met de beloofde steun aan de zwaar gehavende sector, nu de Senaat afgelopen dinsdag besloten heeft agrarische steun niet op te nemen in het noodhulpprogramma.

Veel telers redden het nog wel een paar weken zonder federale steun maar organisaties binnen de sector laten weten dat het Witte Huis heeft beloofd de sector te helpen. "We zijn gefrustreerd dat het niet in het steunpakket is opgenomen omdat de nood hoog is. We hebben hulp nodig bij het herstel van onze sector en tijd is hierbij cruciaal," laat Andrew Meadows, woordvoerder van de handelscoöperatie Florida Citrus Mutual, weten. 

De Senaat is wel akkoord gegaan met een algemeen noodhulpprogramma van €31 miljard. Leiders in de Senaat hebben beloofd volgende maand de druk voor meer federale steun op te voeren om gebieden die getroffen zijn door orkanen en natuurbranden te ondersteunen. In september werd al een steunpakket van €12,9 miljard goedgekeurd voor het herstel van staten en gebieden die schade opliepen door de orkanen Harvey, Irma en Maria en als gevolg van natuurbranden. 

In Florida beschadigde orkaan Irma een aantal weken voor de oogst ongeveer 170.443 hectare aan citrusplantages. De senatoren Nelson en Rubio uit Florida ondersteunden een voorstel voor €2,5 miljard extra steun om de verliezen die de orkaan aan de tuinbouwsector in de staat heeft toegebracht te kunnen dekken. Zo'n €644 miljoen van deze som zou bestemd zijn voor directe noodhulp aan de citrussector in de staat. Nelson en Rubio stemden dinsdag toch beiden voor het noodhulpprogramma. Nelson liet weten het programma te steunen ondanks de uitsluiting van hulp aan de citrussector omdat de noodhulp zijn staat ten goede zal komen. Hij voegde er aan toe een volledig steunpakket voor de zwaar getroffen sector te verwachten. 

"Als Washington geen hulp biedt, dan zullen veel kleine en middelgrote plantages ten onder gaan," vertelt Ron Mahan van de Citrus Growers Association, een telersvereniging die de belangen van telers in Zuidwest-Florida behartigt. Mahan is desondanks optimistisch over de kans dat het Congres haar belofte aan Florida na zal komen, zelfs na alle eerdere noodhulp aan Californië en Puerto Rico. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018