Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vier onderscheppingen CBS in sinaasappelen in september, één in augustus en twee onderschepte partijen citroenen in augustus

Zuid-Afrika schort uit voorzorg citrusexport EU op

Aan het einde van het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen werd vorige week besloten om de citrusexport naar de EU te stoppen als proactieve maatregel tegen citrus black spot. Let op: De maatregel is niet van toepassing op citrus uit regio's waar geen CBS voorkomt in de West- en Noordkaap noch op easypeelers.

Uit de cijfers van EUROPHYT (EU Notification System for Plant Health Interceptions) blijkt dat er in september 2017 vier onderscheppingen van citrus black spot (Phyllosticta citricarpa) van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen waren. In augustus werden twee partijen onderschept, één met citroenen en één met sinaasappelen. 

Volgens een deskundige uit de sector moet deze beslissing, die na 15 oktober werd genomen, beschouwd worden als een voorzorgsmaatregel om het risico te minimaliseren aangezien de EU van cruciaal belang is voor de Zuid-Afrikaanse citrussector. De export naar de Europese markt daalt in deze periode sowieso vanwege de importheffingen en de start van het Europese citrusseizoen. "Door deze beslissing willen we de juiste boodschap aan de EU afgeven, waaruit blijkt dat het ons ernst is en onze sector verantwoordelijk te werk gaat." Het risico op de schimmelziekte neemt toe gedurende de laatste fase van het seizoen, met name voor Valencia's, waarvan Zuid-Afrika tot week 41 als 49,3 miljoen dozen van 15 kilo exporteerde. 

Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers' Association, en Deon Joubert CGA's speciale afgezant voor de EU, waren niet beschikbaar voor commentaar. In een persbericht laat CGA echter weten dat de Zuid-Afrikaanse citrussector de laatste zes jaar in samenwerking met de regering hard heeft gewerkt om een uitgebreid CBS-risicomanagement-programma op te zetten. "De beslissing van vandaag werd genomen als maatregel om een toekomstige toegang tot de EU-markt zeker te stellen, een markt die van groot belang is voor alle belanghebbenden en de ruim100.000 mensen die werkzaam zijn binnen de sector," schrijft de organisatie.

In september 2015 werd een soortgelijke maatregel genomen. Toen werd de export naar de EU ook voortijdig opgeschort omdat er dat seizoen 15 partijen citrus werden onderschept. In 2016 waren er vier onderscheppingen, wat aantoont dat de sector sinds 2013 grote vooruitgang heeft geboekt toen er 35 onderscheppingen waren en 2014 toen dit aantal op 28 lag.Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018