Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dramatisch hardfruitjaar voor Zweden

Tholen – Het hardfruitseizoen in Zweden gaat de boeken in als "dramatisch." Door de vorst in het voorjaar is de oogst beschadigd. Supermarkten bieden meer ruimte aan klasse II product, maar de handel is daar niet altijd tevreden mee. De laatste jaren werd er geïnvesteerd om de presentatie van het hardfruit te verbeteren. Was dat voor niets? Niclas Johansson van Elsanta vertelt over de investering in een optische sorteermachine en de tegenvallende oogst dit jaar.


Niclas Johansson van Elsanta.

Zoals de naam Elsanta al doet vermoeden vormen de aardbeien van oorsprong de belangrijkste productgroep in het assortiment. Om het risico te spreiden, werd het assortiment uitgebreid met andere producten, waaronder Zweeds hardfruit. Het begon met een pakstation in het zuidoosten van Zweden, midden tussen de hardfruittelers. Toen een plantage in de verkoop kwam, kocht Elsanta de boomgaard op. Later volgde de overname van een andere boomgaard. Volgend seizoen telt het totaal areaal 115 hectare met een opbrengst van 4 miljoen kilo. "Het zijn vooral oude rassen. Dankzij nieuwe aanplant willen we de productie vergroten tot 5 miljoen kilo," legt Niclas uit. "Het doel is om meer dan 6 miljoen kilo appelen en peren te oogsten."

Meer oog voor presentatie
"We telen niet dezelfde rassen als de importappelen," vertelt Niclas. "Dan hebben we hetzelfde product en kunnen we niet concurreren." AroMa, Cox Orange, Ingrid Marie, Alice Discovery zijn enkele rassen die in Zweden geteeld worden. Voor Zweedse perenteelt is nauwelijks plaats. België en Nederland hebben met de Conference een stevige voet aan de grond in Scandinavië. "Maar we zijn één van de grootste producenten van rassen als Clara FRijs, H Elsa en A. Lukas."

De appelen worden allemaal op de lokale markt afgezet. In 2013 werd er geïnvesteerd in een optische sorteermachine uit Frankrijk, waarmee het segment naar een hoger plan getild werd. "Met de mooiere presentatie van de Zweedse appelen konden we het prijsniveau ook verbeteren. De Zweedse appelen hebben een waarde voor de supermarkten, maar dankzij de sorteermachine konden we meer waarde toevoegen." De klasse I appelen worden in eenlaagskisten aangevoerd. "We kunnen de appelen en peren direct verpakken vanaf de sorteermachine in zakken van 1 tot 2 kilo. Het minder gekleurde fruit ligt los in plastic kratten in de schappen."



Klasse II in de supermarkten
Hoewel Elsanta een eigen opslag heeft, probeert het bedrijf de appelen tijdens het seizoen te vermarkten. Dat seizoen viel dit jaar erg tegen. "We leveren meer klasse II aan de supermarkten dit jaar," vertelt Niclas. De grote ketens hebben de eisen die gesteld worden aan het fruit naar beneden bijgesteld om voldoende volume te kunnen garanderen. "We zijn nog aan het oogsten, maar de vooruitzichten zijn dat er 30 procent minder Zweeds hardfruit geplukt zal worden. Van de resterende 70 procent heeft ongeveer de helft vorstschade en wordt als klasse II verkocht."

In het pakhuis blijkt al snel dat er niet alleen hard- en zachtfruit door Elsanta op de markt gebracht wordt. Turkse vijgen, granaatappelen en speciale paprika's staan op pallets. In het seizoen worden er ook kersen uit Turkije geïmporteerd. "We moeten ons specialiseren, dus zijn we ook met Turkse producten begonnen. Het is lastig om uit Turkije te importeren, maar wij kunnen grote volumes afnemen." Vorig jaar werden veertien vrachtwagens met vijgen door het bedrijf vermarkt en voor dit seizoen heeft Elsanta tegen de 700 ton granaatappelen geboekt.

Meer informatie:
Elsanta
Niclas Johansson
Knut Påls v. 15
256 69 Helsingborg
T: +46 (0) 42 311 13 30
niclas@elsanta.se
www.elsanta.se