Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jordanië laat 10.000 ton 'rotte aardappelen' niet binnen

Het Jordaanse Ministerie van Agricultuur meldde zondag dat een levering bij de Agaba-haven in Jordanië van 10.000 ton besmette aardappelen het land niet in mag.

Woordvoerder van het ministerie Nimer Haddadin legde uit dat de eigenaar van de levering geen officiële importvergunning had en dat de aardappelen nog niet zijn getest in het lab van het ministerie. "Aardappelen worden geïmporteerd naar Jordanië vanuit de Westoever via de King Hussein-brug...," vertelde Haddadin The Jordan Times. De regeringsambtenaar meldde dat de levering het land niet in mag zo lang de importeur geen importvergunning heeft. "Bovendien mag elke levering van voedsel dat ziekte bevat en niet voldoet aan de importvoorwaarden of uit een land komt waarvan niet internationaal word aangenomen dat het ziektevrij is het koninkrijk niet in," benadrukte Haddadin.

De ambtenaar zei ook dat hij eind vorige week aardappelleveringen van 300 ton die niet voldeden aan de voorwaarden van het ministerie tegen hadden gehouden. "Dat een voedsellevering aan de landsgrens wordt afgeleverd, betekent niet dat het ook binnen wordt gelaten," volgens Haddadin. Hij zei ook dat het ministerie de deuren heeft geopend voor aardappelimport vanuit de Westoever zodat er genoeg op voorraad zal zijn voor de basisbehoefte in het koninkrijk. "Als de aardappelteelt in december begint, zal het ministerie de import stopzetten aangezien het land dan zelfvoorzienend wordt," zei Haddadin en hij merkte op dat "de dagelijkse aardappelbehoefte van de regionale markt 400 ton bedraagt". 

Ondertussen zei de voorzitter van de Jordaanse Telersbond, Mahmoud Oran, dat "de levering in Jordanië aankwam vanuit Libanon, maar dat het oorspronkelijk uit Syrië kwam". De aardappelen lijken besmet te zijn met aardappelcysteaaltjes, wat een rondworm is die op de wortels van sommige gewassen leven," volgens Oran, die vol bezorgdheid opmerkte dat "de plaag de grond van het land zal besmetten". 

Aardappelcysteaaltjes zijn 1mm lange rondwormen die op de wortels van bloeiende planten leven, zoals aardappelen en tomaten. De worm veroorzaakt groeivertraging en, bij een erg grote hoeveelheid, schade aan de wortels en vroege veroudering van planten volgens online bronnen die er ook op wezen dat het winstverlies wel 60 procent kan zijn als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn.

"Het ministerie heeft ons verzekerd en beloofd dat de levering het land niet wordt binnengelaten," vertelde Oran aan The Jordan Times. Hij benadrukte dat "de besmette aardappelen niet op de regionale markt zijn gekomen en dat er soms rotte aardappelen op de regionale markt zijn vanwege slechte opslagomstandigheden waar de vochtniveaus hoger zijn dan is toegestaan". 

Oran meldde dat Jordanië en Libanon vorige maand een overeenkomst hebben getekend waardoor Libanon geen aardappelen mag exporteren naar Jordanië tussen 15 oktober en 15 november. "De overeenkomst is bedoeld om op regionaal niveau het aanbod van aardappelen te vergroten en de prijzen te stabiliseren," zei Oran. "De reden dat het ministerie ook de import van aardappelen vanuit de Westoever heeft toegelaten, is vanwege de slechte kwaliteit van sommige aardappelleveringen vanuit Libanon die eigenlijk van teeltbedrijven in Syrië komen."


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018