Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
KCB Afstemmingsdag in Geldermalsen

Weinig kwaliteitsproblemen met appelen in seizoen 2016/2017

Tholen – Op 19 oktober vond de KCB Afstemmingsdag plaats in Geldermalsen. Hier kwamen keurmeesters van de KCB samen om te discussiëren over de kwaliteit van appels en peren. De afstemmingsdag werd geleid door Fred Jacobs, Specialist praktijk van de KCB en verantwoordelijk voor de trainingen en opleidingen en de interpretatie van de kwaliteitsnormen van appels en peren. Er werd teruggeblikt op vorig seizoen en vooruit gekeken wat de KCB in het komende seizoen gaat verwachten.

Afgelopen seizoen
"In het seizoen van 2016/2017 waren er maar weinig problemen met appelen. Alleen bij de Elstar was er regelmatig een verhoogde rijpheid. De 'Elstar altijd raak' Campagne heeft een positief effect op de kwaliteit van de appelen", vertelt Jacobs. Hij vervolgt: "Het aantal gevallen met klokhuis bruin is de laatste twee jaar verder afgenomen. We zien juist een stijging in aantallen met insectenschade." De peren waren dit jaar van een goede kwaliteit. Verruwing van de schil kwam weinig voor met name op de Conference. Door de gladde schil die de peren dit seizoen meer hebben, kwamen zwarte vegen wel meer voor maar ook wat taaie nekken. Stemphylium kwamen ze af en toe ook tegen, maar dit werd goed uit gesorteerd ", zegt Jacobs.
 


Verwachting
Voor het komende seizoen 2017/2018 verwacht Jacobs dat het dikke appels zullen worden en dat verruwing wel wat meer zal gaan voorkomen. "We gaan ook wat meer vorstneuzen krijgen vooral in Zeeland en Limburg om dat daar niet beregend kan worden. Voor sommige telers is dit een lastig item en daar zien we toch wel meer vorstschade optreden. We verwachten wel meer schade door de appelbloesemkever en andere insecten. We zien de laatste vijf jaar een grote stijging in het aantal gevallen."

Fred geeft aan dat ze dit seizoen veel gladde Conference verwachten. "Gladde peren betekent dat we waarschijnlijk wel meer zwarte vegen gaan zien. Vormafwijkingen en ruwschilligheid door de vorst of harde wind komt wel steeds meer voor de afgelopen jaren bij telers."

Aandachtspunten 
"Voor de bedrijven die handelen in buitenlandse appelen komen meer kurkstip en lenticel stippen voor met name in de eerste partijen. Bij verpakte appelen is buts al jaren een probleem. Vrije appelen in een verpakking stoppen blijft nog altijd een uitdaging." Hij vertelt dit als aandachtspunt voor inspecties en ook voor de verpakkers en sorteerders van de appelen. "Beschadigingen door vogels en insecten blijft een aandachtspunt. Er wordt steeds minder gewasbescherming uitgevoerd en dat zie je toch wel terug in de praktijk. De rijpheid en schilschade zal wel een controlepunt blijven. Het is soms lastig om er een goede lijn te krijgen tussen klasse 1 en klasse 2."



Interactief
Na de presentatie van Jacobs werden er 15 peren op een rij gelegd. Het was de vraag aan alle aanwezigen of zij de scheiding tussen klasse 1 en 2 konden zien. Iedereen zat ongeveer op dezelfde lijn, maar er was nog wel wat discussie over twee peren.