Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Machinaal wassen be´nvloedt houdbaarheid wortelgroenten

Wortelgroenten hebben van nature een goede weerstand hoewel algemeen geldt dat biologische rassen sneller bederven dan rassen die geteeld zijn met behulp van gewasbeschermingsmiddelen. 

Uit onderzoek van de universiteit van Aarhus in Denemarken blijkt echter dat dat bederf in de hand wordt gewerkt als alle grond van de groenten wordt gewassen voordat deze in de supermarkten belanden. Het verwijderen van vuil beschadigt de buitenkant van de groente, waardoor schimmels en bacteriŰn toegang krijgen om bij de groenten binnen te dringen.

Twee weken langer houdbaar
Het onderzoeksproject Kvalirod is erop gericht om het wasproces te verbeteren. Door gebruik te maken van kruiden en heet water, kan de weerstand van de groenten worden versterkt.

Als de methode succesvol is, kan met de Kvaliron-methode mogelijk de houdbaarheid van groente worden verlengd met twee weken. De verspilling van groente zou dan met 5% kunnen worden verminderd bij winkels en met 30% bij huishoudens van consumenten. Ook kan Denemarken met de Kvaliron-methode mogelijk zijn wortelgroenten naar nieuwe landen exporteren.


Publicatiedatum: 25-10-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: