Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Uitstekende kwaliteit Turkse grapefruit

In Turkije is het citrusseizoen momenteel in volle gang. Het Turkse citroenenseizoen is begonnen met de pluk van de rassen Enterdonat en Meyer. Sinds 11 oktober wordt er ook weer grapefruit geoogst. Volgens Seref In van Ekonomic Sistem, ook wel bekend als Eko-sis, is de kwaliteit dit seizoen uitmuntend. 

"De kleur en externe kwaliteit van onze Star Ruby grapefruit zijn dit jaar erg goed ten opzichte van vorig seizoen," vervolgt Seref. "De maten zijn klein maar dat is gebruikelijk in deze tijd van het jaar en een kenmerk van het ras Star Ruby. De volumes zijn groter dan vorig jaar. We hebben als doel jaarlijks een volume van 3.000 tot 5.000 ton te exporteren en dat zal ook dit jaar weer zo zijn."30% van de productie van Ekonomik Sistem wordt naar Europa geëxporteerd. Het Turkse bedrijf heeft een concurrentievoordeel ten opzichte van andere producerende landen waaronder Egypte. "We hebben het geluk dat ons fruit eerder op de markt komt dan dat uit andere landen. We liggen bijvoorbeeld anderhalve maand voor op Egypte. We zien dit land dan ook niet als een concurrent."

Met het oog op de toekomst verkent Seref de markten in Zuidoost-Azië. "Onze markt groeit. We willen onze handel in Azië uitbreiden en niet zozeer in Rusland. Rusland is een moeilijke markt vanwege de prijzen. We exporteren nu voor het tweede jaar naar Azië, waar we ons richten op markten zoals Maleisië, Indonesië, Singapore en Hong Kong."De grapefruitsector in Florida is hard getroffen door orkanen waardoor de oogst 50% lager is. Voor andere landen schept dit kansen op nieuwe markten. We zullen dit jaar starten met de export naar Canada," laat Seref weten. 

"Al met al hebben er weinig grote veranderingen in de Turkse citrussector plaatsgevonden. De kwaliteit is goed en we rekenen op een sterke vraag naar grapefruit op de Europese markt. Het enige verschil is dat we minder citroenen beschikbaar hebben omdat de oogst dit jaar 30% kleiner is. Toch vormt dit niet echt een probleem."Seref vertelt dat Turkse telers hun areaal hebben vergroot. "De komende jaren verwacht ik grotere volumes. De vooruitzichten voor Turks citrus zijn goed. De regering helpt ook mee door Turkse AGF op buitenlandse markten te promoten en ons fruit grotere bekendheid te geven door middel van marketingprogramma's," aldus Seref. 

Voor meer informatie:
Seref In
Ekonomik Sistem (Turkey)
Tel 0090-324-290-0000
Mob 0090-506-875-4426
Email ekosis2000@hotmail.com
export@eko-sis.com
www.eko-sis.com

Author: Peter Duivenvoorde / Yzza Ibrahim


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018