Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

FAO bindt strijd aan met gevreesde bananenziekte

98 mln euro in strijd tegen TR4

De Panama Disease TR4 vormt een grote bedreiging voor de bananenteelt en kan het levensonderhoud van 400 miljoen mensen raken. Deze groep is afhankelijk van de banaan in hun dagelijkse voeding of de teelt vormt hun inkomstenbron. De FAO en haar partners Bioversity International, het International Institute of Tropical Agriculture en het World Banana Forum hebben een mondiaal programma opgezet ter waarde van 98 miljoen dollar om de verspreiding van de schimmel in te dammen.

TR4 is een schimmel die de bananenplant aantast en jaren kan overleven in de grond. De verspreiding van de schimmel gaat via besmet plantenmateriaal, water, schoenen, gereedschap en voertuigen. "Dit is een grote bedreiging voor de bananenteelt in verschillende regio's ter wereld. We moeten snel zijn om de verdere verspreiding te voorkomen en de getroffen gebieden te ondersteunen om met de ziekte om te gaan."

"De veerkracht van de bananenteelt op de langere termijn kan alleen bestaan dankzij continue monitoring, robuuste indammingsstrategieën, versterken van nationale capaciteit en bevordering van internationale samenwerking," aldus Hans Dreyer, directeur van de Plant Production and Protection Division van de FAO.

TR4 werd voor het eerst gesignaleerd in de jaren '90 in Zuidoost-Azië en heeft zich sindsdien verspreid naar 19 locaties in 10 landen, waaronder het Nabije Oosten, Zuid-Azië en Mozambique in Afrika. Het programma richt zich op 67 landen. zonder een gecoördineerde aanpak verwachten wetenschappers dat de schimmel in 2040 tot 1,6 miljoen hectare van het huidige bananenareaal kan treffen. Dat komt overeen met een zesde van het huidige areaal wereldwijd en vertegenwoordigt een geschatte waarde van 10 miljard dollar. Met dit programma wordt ingezet op een reductie van 60% van het potentieel geïnfecteerde areaal.

"Er is ook een belangrijk gebrek aan kennis met betrekking tot de biologie en het managen van de schimmel en we willen dat ook aanpakken door deze samenwerking. Daarnaast willen de de biodiversiteit promoten en verbeterde landbouwmethoden introduceren in de bananenteelt," vertelt Ann Tutwiler, directeur van Bioversity International.

"De ziekte is ook een belangrijke zorg voor de sector en de handel van dit populaire fruit," voegt Pascal Lio, coördinator van het World Banana Forum toe. De looptijd van het project is vijf jaar.

Voor gebieden waar de schimmel nog niet is aangetroffen of waar de schimmel opduikt, worden inspectie, surveillance en snelle reactiemaatregelen ontwikkeld. Voor de getroffen gebieden ligt de focus op het ontwikkelen van betere managementtechnieken en het vinden van resistente rassen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018