Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De rechtszaak die besloot dat tomaten groenten zijn

Het is een vraag waar veel mensen niet uit komen: Is een tomaat nu een groente of een fruit? Botanisch gezien is het fruit. Wettelijk gezien is het echter groente. 

De oorsprong van deze tegenstrijdigheid ligt bij een rechtszaak die plaatsvond in de 19e eeuw. Deze rechtszaak is echter zo onbekend, dat zelfs veel tomatenexperts er niet van op de hoogte zijn. Toen deze rechtszaak, Nix v. Hedden, plaatsvond was er nog een groot verschil tussen groenten en fruit: Over importgroenten moest een tarief van 10% worden betaald bij de aankomst in de VS en dit was niet het geval bij importfruit.

Toen een verkoper uit Manhattan — John Nix & Co., het bedrijf van John Nix en zijn vier zonen - dit tarief opgelegd kregen bij de import van Caribische tomaten tekende hij bezwaar aan op grond dat tomaten technisch gezien geen groenten zijn. De zaak, die in 1887 ingediend werd, werd in 1893 behandeld door het Hooggerechtshof. Hier besloot het Hof dat tomaten als groenten moeten worden gezien, omdat ze niet worden bereid of gegeten als fruit. Nix moest het tarief dus alsnog betalen. 

"Botanisch gezien zijn tomaten de vruchten van een klimplant, net zoals komkommers, bonen en erwten," zo schreef Justice Horace Gray in 1893. "Maar naar de mening van de gemiddelde mens, zowel consumenten als verkopers, worden deze producten als groenten gezien."

Lees meer op The Washington Post (Caitlin Dewey)
Publicatiedatum: