Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jonge importeur focust op etnische markt in Zweden

Tholen – Net als in veel andere Europese landen bestaat ook in Zweden een deel van de bevolking uit immigranten. Deze groep consumenten komen vooral uit het Midden-Oosten: Turkije, Irak, Libanon, Syrië en Koerdistan. Deze immigranten zoeken naar producten uit hun moederland. De Zweedse importeur Ray Fruit Import AB richt zich op deze markt.



"We zijn dit jaar hier in Helsingborg begonnen," vertelt Raafat Youssef. Bij het pand aan de rand van de stad wordt nog volop gebouwd aan nieuwe koelcellen voor onder andere het cash and carry deel. In totaal telt deze locatie 2.400 vierkante meter. "Tussen 2014 en 2016 zijn er veel immigranten naar Zweden gekomen," weet hij. Zoals in veel landen zijn er in Zweden supermarkten en detaillisten te vinden die zich focussen op de groep immigranten in het land. Aan de groothandelskant was echter een vacuüm ontstaan, waar Ray Fruit Import AB insprong.



Albanese tomaten
"We hebben een breed assortiment," vervolgt Raafat. "We importeren direct, bijvoorbeeld clementines, sinaasappelen en tomaten uit Marokko, paprika's uit Turkije en mini-komkommers uit Jordanië." Daarnaast werkt de importeur samen met Nederlandse handelsbedrijven. Dit seizoen zijn ook de eerste tomaten uit Albanië naar Zweden geïmporteerd. "In week 41 kwamen er drie vrachtwagens met tomaten binnen, de week daarna ontvingen we er weer twee," vertelt Raafat. De Albanese tomaten hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding, legt hij uit. "Ze kosten de helft van de Nederlandse tomaten, gebaseerd op de huidige marktsituatie."





Turkse import
Vanuit Turkije doet een vrachtwagen met twee chauffeurs er vijf dagen over om de 4.000 tot 4.500 kilometer te overbruggen. "De producten komen in goede conditie aan, mits je de juiste temperatuur instelt voor de lading." De aanvoer uit Turkije piekt voor de groenten in de wintermaanden. Turkse kersen worden in de zomer ingevoerd. Dat is "een essentieel product voor onze markt en een aanvulling op de Spaanse en Italiaanse kersen," vertelt Raafat. "We zijn begonnen met de import van Turkse granaatappelen van het ras Hicaz-Wonderful."
 


Arabisch assortiment
Het assortiment van de groothandel is aangepast op de wensen van de doelgroep. In de loods staan veel voor Europese begrippen exotische producten als dadels, maar ook granaatappelen en kruiden. "In de Arabische keuken worden veel verse kruiden gebruikt, vandaar de grote bossen. De supermarkten beginnen ook te werken met deze producten. De laatste jaren passen ze zich aan de Arabische gewoontes aan." De focus in het assortiment ligt duidelijk op de Arabische consument. "We hebben wel eens Aziatische producten als dragonfruit, maar dat is vooral voor restaurants."





Ray Fruit Import AB bestaat uit drie afdelingen, waarvan dit importkantoor de jongste telg in de familie is. Het begon vijf jaar geleden in Helsingborg als een horecaleverancier. "We hebben meer dan 200 klanten in de horeca en foodshops in Skane, Zuid-Zweden," vertelt hij. "We zijn ook gevestigd op de groothandelsmarkt in Göteborg met ons zusterbedrijf Ray Fruit AB. Het Cash & Carry deel van het bedrijf focust op de markt in Göteborg en biedt een breed assortiment van groenten en fruit aan die dagelijks vers geleverd worden."

Meer informatie:
Ray Fruit Import AB
Raafat Youssef
EKVÄNDAN 1
Helsingborg 254 67- Sweden
+46 (0)700 488 448
info@rayfruit.se
www.rayfruit.se