Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kurt Notelteirs, Pomdamoor:

“Jaarlijks kunnen we tot 700.000 liter sap persen”

Tholen - Ondanks de tegenvallende oogst is er volgens producent Kurt Notelteirs van Pomdamoor veel vraag naar hun persmobiel. "In de maanden september en oktober zijn we meer dan 40 maal gevraagd om te komen persen op locatie. Op het moment is het wel erg rustig met het appelaanbod, maar met evenementen hebben we het nog wel behoorlijk druk", legt hij uit. 
 


Het verhaal achter het persmobiel startte in augustus 2013. "Er hing toen een mooie appeloogst klaar, maar in de avond van 5 augustus stak een grote windhoos op en was er een grote hagelbui. Hierdoor was het grootste deel van onze oogst afgewaaid en verhageld. Door hulp hebben we een groot deel van oogst nog kunnen redden. Dat deel van het fruit was echter dermate beschadigd dat ze nauwelijks nog wat zouden opleveren." 
 
Puur
De familie Notelteirs perstte daarvoor ook al sap op een ambachtelijke wijze, maar dit waren nog erg kleine aantallen. "Na dit voorval besloten we om alle appelen die niet mee konden in de reguliere verkoop, te persen tot een ambachtelijke sap zonder toevoegingen. Op deze manier ontstond het fruitsap 'Puur'. Een ambachtelijk geperste sap zonder toevoegingen en bewaarmiddelen. In 2015 zijn we benaderd door Caroline Leysen en Kai Buerger van Persmobiel met de vraag of we interesse hadden om te gaan samenwerken. Caroline en Kai waren met hun mobiele pers op zoek naar een samenwerking met een teler, zodat zij ook een vaste perslocatie hadden. Met hun mobiele pers kunnen ze 9 ton fruit per dag persen tot vers fruit."
 


Veel liters sap
"Door de mobiele pers en de vaste pers op het bedrijf kunnen we tussen de 600.000 en 700.000 Liter per jaar aan sap te maken. Het eigen merk sap heeft ondertussen meer dan 18 smaken, waaronder 'Appel munt' en 'Mojito'. Via een groothandelaar wordt het sap op verschillende locaties verkocht in Vlaanderen."

Aanstaande zondag 22 oktober organiseert Pomdamoor de appelfeesten. Dit is een groot evenement dat in het teken staat van hardfruit.
 
Voor meer informatie:
Notelteirs - De Wilde
Moorstraat 9
2520 Broechem

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018