Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afrikaanse Benin pakt ananasexport naar Europa weer op

Jean-Xavier Satola houdt toezicht op het snijden en verpakken van ananas, nu Benin -Afrika's vierde grootste exporteur van dit fruit- opnieuw gaat exporteren na acht maanden van vrijwillige afwezigheid.
 
Satola werkt al 30 jaar in de ananassector. Zodra de overheid toestemming gaf, was hij Benins eerste handelaar die de export hervatte.
 
"Ik sta nu op 46 ton sinds het begin van het jaar. Dat is minder dan de helft van september 2016. Het hervatten van de handel gaat langzaam; sommige Europese klanten aarzelen nog. Maar we exporteren nu gegarandeerde kwaliteit."
 
In december verbood de regering van Benin de uitvoer van het fruit na herhaalde waarschuwingen van de Europese Unie vanwege ananas die behandeld was met de plantengroeiregelaar ethefon (om het fruit sneller op kleur te krijgen). De waarschuwingen van de EU kwamen nadat te hoge ethefon-niveaus waren aangetroffen.
 
Maar Satola, tevens voorzitter van Benins National Association of Pineapple Producers and Exporters, wil benadrukken dat de telers ook inspeelden op de smaak van de Europese consument.
 
'De regels van de markt respecteren'
"De telers deden 'wat ze maar konden' om de buitenkant van hun ananassen de gewenste gele kleur te geven in plaats van de natuurlijke groene tint. Ze voegden vruchtrijpingsmiddelen toe na regenbuien of vergrootten de dosering als er een spoedbestelling kwam."
 
De autoriteiten van Benin stelden vrijwillig een uitvoerverbod in zodat ze de zaken op orde konden brengen. Er werd een lijst van exporteurs opgesteld, arbeiders die ethefon toedienden werden getraind en de staat investeerde bijna 300 miljoen CFA-frank (460.000 euro) in apparatuur om het niveau van diverse stoffen te analyseren.
 
De warenautoriteiten van het land (ABSSA) voeren nu tests uit op de velden en op luchthavens, voorafgaand aan verzending.
 
"Deze maatregelen moesten worden genomen," aldus de directeur van ABSSA Setondji Hossou. "We moeten kwaliteitsproducten leveren en de regels van de markt respecteren."
 
De gewassen werden acht dagen geleden behandeld. Normaal gesproken zou dat betekenen dat het ethefon verdwenen is. "Als alles onder de normale niveaus is mag het fruit geoogst worden. Zo niet, dan moeten we nog even wachten," aldus Dossavi.
 
De exporteurs waren niet zo gemakkelijk te overtuigen. Zij willen een hoge winst behalen en werken met een bederfelijke product. Als ze te lang wachten kan het fruit overrijp worden en wordt het onmogelijk om het nog te verkopen. Dan wordt het op de lokale markt verkocht, maar tegen lagere prijzen.
 
Slechte gewoontes
Ernest Ahokpe, eigenaar van het geteste perceel, kan gewoon niet om de situatie heen. "Europeanen willen gekleurde ananas. We moeten ons aanpassen omdat onze concurrenten hetzelfde doen." En die concurrenten, dat zijn er veel: Ghana, Kameroen, Ivoorkust en vooral Costa Rica, 's werelds grootste exporteur.

Voordat het vrijwillige moratorium werd ingesteld had Benin slechts een aandeel van 5% van de Europese ananasmarkt. In 2000 exporteerde het land 500 ton ananas; in 2014 ging het om 4.000 kg. Als gevolg van de nieuwe regelgeving wordt verwacht dat er dit jaar slechts 100 ton wordt uitgevoerd, en dan alleen nog maar de onbehandelde Sugarloaf-ananas. Zo blijft deze ananas voorlopig een marginaal product in de Europese supermarkten.
 
Bron: www.thesundaily.my
Publicatiedatum: