Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongarije: slechte perenoogst dit seizoen

"De Hongaarse perenoogst is midden augustus gestart en zal tot oktober duren. Volgens de huidige vooruitzichten bedraagt de oogst dit jaar ongeveer 25.000 ton, wat lager is dan het jaarlijks gemiddelde," aldus de voorzitter van het Fruit Producers Committee of the Hungarian Fruit and Vegetables Association (FruitVeB).

Ferenc Apáti vertelde dat er in Hongarije ongeveer 2.400 hectare aan perenboomgaarden zijn en afhankelijk van de weersomstandigheden schommelt de jaarlijkse productie meestal tussen de 20.000 en 40.000 ton. De lage opbrengt van dit jaar is te wijten aan het feit dat boomgaarden in de Zala- regio in april last hadden van vorstschade, een situatie die ook de teelt in Szabolcs en Borsod beïnvloedde. Bovendien was de hoeveelheid regen deze zomer onvoldoende.

Hij wees erop dat de prijs van eersteklas consumptieperen 20 tot 30 procent hoger is dan het gemiddelde; in plaats van de gebruikelijke 120 à 150 forint per kilo (0,39-0,49 euro) gaat het momenteel om ongeveer 180 à 220 forint (0,58-0,71 euro). Tegelijkertijd steeg de prijs van Vilmos-peren, die worden aangekocht door de brandewijnindustrie, dit jaar van 80 à 100 forint (0,26-0,32 euro ) per kilo naar 130 à 140 forint (0,42-0,45 euro).

Volgens Ferenc Apáti is de prijsstijging terug te leiden tot de vorstschade, die enkele van de grootste Europese producenten (Polen, Nederland, België) heeft getroffen. De droogte die Italië deze zomer trof heeft ook bijgedragen aan de kleinere oogsten. De Hongaarse perenexport bedraagt tussen de 500 en 2.000 ton per jaar, en de peren gaan hoofdzakelijk naar buurlanden zoals Slowakije en Roemenië. Dit jaar wordt echter verwacht dat de export lager zal zijn, vooral door het feit dat de peren kleiner zijn dan normaal door te weinig regenval en de gevolgen van vorst en hagel.

Bron: veol.hu
Publicatiedatum: