Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Citrusprijzen stijgen in Spanje voor het eerst in zes jaar

De agrarische sector in de regio La Safor is dit seizoen met goede vooruitzichten begonnen aangezien de citrus die sinds augustus is geoogst, betere prijzen hebben bereikt dan in de vorige seizoenen. Deze prijsstijging, de eerste in zes jaar, is het gevolg van de kleinere oogst van dit jaar.

De stijging is niet erg groot -ongeveer 0,50 euro per arroba (11,34 kilo)- maar voor de telers is het belangrijk, omdat deze al jaren wachten op verandering en hogere prijzen. De stijging is reden tot vreugde voor de honderden telers in de regio die de afgelopen jaren hun winst steeds verder zagen afnemen, terwijl hun uitgaven toenamen door almaar hogere kosten van elektriciteit, water en gewasbeschermingsmiddelen.

De vertegenwoordiger van de Valencian Association of Farmers (AVA), Vicent Faro, verklaarde dat er na een aantal moeilijke jaren nu eindelijk een seizoen is met een iets grotere winst. In dit geval werden de sinaasappelen verkocht voor 0,50 euro meer per arroba. Faro wees erop dat zowel clementines als sinaasappelen hogere prijzen bereiken: respectievelijk 4,50 euro en 3,50 euro per arroba.
Dit is een grote opluchting voor de citrustelers, die in de afgelopen jaren vrijwel geen winst hebben gemaakt. Het is zelfs zo dat veel telers in de afgelopen seizoenen hun boomgaarden niet bewerkten omdat deze niet langer winstgevend waren.

De belangrijkste reden voor de iets hogere prijzen voor La Safor-sinaasappelen is het feit dat de huidige oogst een beetje lager was. Volgens Faro hebben de weersomstandigheden hun tol geëist tijdens de bloei. Daarom leveren de bomen nu minder fruit op.
"De bomen reageren op het weer, de zon en andere biologische factoren en de hoeveelheid fruit die ze produceren hangt af van het vorige seizoen en de seizoenen daarvoor. Met andere woorden: de bomen herinneren zich eerdere jaren." De geringe prijsverhoging is echter niet de definitieve oplossing voor de moeilijke situatie waarin veel telers in La Safor zich bevinden aangezien ze te maken blijven houden met hoge productiekosten.

De winstmarges zijn klein door de kosten van elektriciteit, water en zelfs arbeid. Volgens Faro houden sommige telers de boomgaarden alleen maar aan omdat ze dat zelf willen, niet omdat ze er winst mee maken.

Afrikaanse sinaasappelen

De vertegenwoordiger van AVA wilde benadrukken dat er rekening wordt gehouden met de enorme import van sinaasappelen uit Zuid-Afrika. Volgens Faro is er een overeenkomst tussen dat Afrikaanse land en de EU die de import van citrus toestaat tot en met 30 oktober. "Als deze specifieke datum in de overeenkomst een maand naar voren zou worden verschoven, zou de sinaasappelteelt rond Valencia vanzelf weer toenemen, en daarmee de winstmarge van de telers van La Safor en andere regio's." Faro legde uit dat het wel dankzij deze overeenkomst is dat er in de zomer in Spanje sinaasappelen beschikbaar zijn, terwijl deze in die periode op het schiereiland niet worden geoogst.

Maar eind augustus/begin september start de oogst in Valencia en daarom heeft de AVA zich verzet tegen de voorwaarden in de overeenkomst die het mogelijk maken dat citrus uit Zuid-Afrika de EU binnen blijft komen, lang nadat de oogst in Spanje is begonnen.

"De datum die in de overeenkomst is vastgelegd, zou een maand vooruit moeten worden geschoven omdat dit de teelt van vroege rassen zou stimuleren, die op dit moment een zeer klein marktaandeel hebben," aldus de expert in citrus uit Valencia.
 
Bron:lasprovincias.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018