Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gespannen verwachtingen tot fruitbomen eind deze maand handmatig gedund worden

Zuid-Afrikaanse fruittelers blij met regen en koel weer

De boomgaarden in Westkaap staan in bloei of bevinden zich al in het eerste stadium van fruitzetting. De neerslaghoeveelheden in Boland variĆ«ren van 1 tot 15 mm. "Dit is niet veel maar het biedt desondanks enige soelaas," laat een hardfruitteler uit Ceres weten, waar de afgelopen dagen zo'n 3 mm neerslag viel. Volgende week wordt er meer regen verwacht. 



Veel hardfruittelers kijken reikhalzend uit naar het einde van de maand wanneer zij kunnen beginnen met het handmatig dunnen van de bomen. Ze hopen op wat meer regen. Over het algemeen is de bloei goed verlopen evenals de fruitzetting. De perenboomgaarden in Boland liggen iets voor op de appelboomgaarden die momenteel nog volop in bloei staan. 

Abrikozen hebben inmiddels het formaat van een knikker bereikt. Telers laten weten dat de fruitzetting ondergemiddeld was. Pruimentelers zijn hun bomen al aan het dunnen, ter voorbereiding op de vroege oogst eind november. "De regen komt in deze periode als geroepen om goede maten te krijgen," legt een teler uit. 

De vroege steenfruitoogst zal naar verwachting uitstekend zijn, gezien de huidige watersituatie. Er bestaan echter wel zorgen over de latere rassen. Hortgro heeft recent zijn steenfruitraming voor het seizoen gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de productie maar iets lager zal zijn. 

Het met de hand dunnen is essentieel om de exportkwaliteit en -maten dit seizoen op peil te houden. "Het is spannend om nog tot het einde van de maand te moeten afwachten. We maken ons ook wel zorgen. Er zullen ongetwijfeld boomgaarden bij zijn die minder fruit voort zullen brengen omdat we de bomen niet te veel stress bloot willen stellen," aldus een exporteur. 




Publicatiedatum: