Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijzen 25% gedaald sinds Russische boycot

Spaanse kakiproductie 20% lager dan verwacht

Volgens de Spaanse Kaki Association is de kakiproductie dit seizoen 15% tot 20% lager als gevolg van de hittegolven die Spanje deze zomer teisterden. Van de raming van 400.000 ton zullen er 320.000 ton daadwerkelijk geoogst worden. 

Velen hoopten dat de nieuwe plantages, die nu productief worden, de productiedaling zouden kunnen compenseren maar dit blijkt niet het geval te zijn. De productiecapaciteit van de oudere bomen ligt namelijk 4,5 maal hoger," legt voorzitter Vicent Masìa uit. Hij voegt er aan toe dat de maten dit seizoen wel groter zijn dan vorig seizoen toen er een overvloed aan kleine maten was. 

Sinds de ontdekking van een techniek waarmee de bittere smaak van kaki's is verdwenen, zijn zowel de teelt als vraag gestaag gegroeid. Masìa legt uit dat de groei van het areaal afgeremd is en niet meer zo hard groeit als een jaar of vijf geleden. De prijzen dalen momenteel geleidelijk omdat het volume op de markt toeneemt. Eind oktober en in de maand november wordt er een productiepiek verwacht.

Gemiddelde prijs met 25% gedaald sinds Russische boycot
De Valencian Association of Farmers (AVA-ASAJA) heeft bekendgemaakt dat de inkoopprijzen de voorbije drie seizoenen met gemiddeld 25% zijn gedaald en in sommige gevallen niet eens kostendekkend waren. De vereniging wijt de prijsdaling aan de Russische boycot en het gebrek aan nieuwe markten in Azië en Amerika.

De Russische boycot, die in augustus 2014 in werking trad, heeft grote gevolgen gehad op de winstgevendheid van kaki's. Rusland was een belangrijke markt omdat het tweede keus maten afnam en hierdoor mede voorkwam dat de Europese markt verzadigd raakt. 

"We wisten allemaal dat deze beslissing van Moskou negatieve gevolgen voor onze sector zou hebben,"laat AVA-ASAJA-voorzitter Cristóbal Aguado weten. "De Spaanse regering en Europese Unie hebben ons beloofd dat ze op zoek zouden gaan naar alternatieve markten maar noch Madrid noch Brussel heeft woord gehouden. Wij voelen ons dubbel misleid omdat de autoriteiten eveneens verzuimd hebben om ons financieel te compenseren."

De voorzitter benadrukt het grote potentieel dat kaki's te bieden hebben dankzij hun voedingswaarde. "Als internationale markten die nu nog gesloten zijn, voor ons open zouden gaan dan zouden we onze kakiproductie kunnen verdrievoudigen. We hebben behoefte aan daadkrachtige politici die tegemoet komen aan de belangen van telers."

De prijsdalingen vallen samen met een toename van de productiekosten. Telers moeten enerzijds nieuwe plagen bestrijden, zoals witte vlieg, en anderzijds moeten zij hun seizoen verlengen door behandelingen toe te passen die de rijping vertragen of juist bespoedigen. De steeds hogere eisen die grote retailketens stellen, dragen eveneens bij aan hogere kosten in een periode van prijsdalingen.



Publicatiedatum: