Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Philip Van Overbeke, Aardbeien Van Overbeke

"Smaak van aardbei is belangrijker dan structuur"

Tholen - Aardbeien die zichzelf verkopen, althans bijna helemaal. Voor Philip Van Overbeke van Aardbeien Van Overbeke is dat in ieder geval wel bijna het geval. Met zijn bedrijf verkoopt hij het meeste van zijn aardbeien gewoon aan huis. En dat van april tot en met januari. 24 uur per dag, 7 dagen per week.


De familie Van Overbeke met als tweede van links Philip .

24/7
Maar dan wel door middel van een van zijn twee aardbeienautomaten. Aan de deur van zijn bedrijf in Waregem zijn de aardbeien bijna heel het jaar door te verkrijgen. "Ongeveer 70 procent van onze aardbeien verkopen wij aan huis", vertelt eigenaar Philip Van Overbeke. "In onze winkel of bij onze automaten kunnen onze klanten altijd terecht. Ongeveer de helft van onze aardbeien die wij aan huis verkopen, gaat naar de consumenten. De andere helft gaat naar zelfstandige ondernemers zoals restaurants, cafés of bakkers. De overige 30 procent van ons fruit gaat naar de Reo veiling in Roeselare. Doordat wij het grootste gedeelte aan huis verkopen, zijn wij minder afhankelijk van de veiling. Hoewel wij een middelgroot bedrijf zijn, kunnen wij daardoor zelfs meekomen met de grote aardbeientelers."


24 uur per dag, 7 dagen in de week zijn de aardbeien in de automaat aan huis te koop.

Boven de grond
In 1992 begon het Vlaamse bedrijf met het telen van aardbeien en witlof. Veertien jaar geleden stopte Philip met de teelt van de witlof om ruimte te kunnen maken voor de aardbeien. "Onze witlof was destijds niet meer rendabel genoeg om nog te verbouwen", legt de eigenaar van Van Overbeke uit. "We hadden een te kleine oppervlakte om de witlof echt goed door te kunnen zetten. In die tijd hadden we al aardbeien, maar was dat voor 90 procent grondteelt. Ondertussen groeit er niets meer op de grond, we hebben zelfs niets meer wat groeit in de open lucht. Alles staat in glazen kassen of onder plastic kappen. Alle aardbeien hangen daar boven de grond en worden op substraat geteeld"

In totaal heeft Philip 180.000 planten staan, verdeelt over anderhalve hectare grond. Niet alle planten die hij daar heeft staan, zijn bedoeld voor zijn eigen bedrijf. "150.000 planten heb ik zelf in productie, de overige 30.000 planten kweek ik en zijn bedoeld voor collega telers", zegt hij. "Per jaar ligt mijn opbrengst aardbeien die ik verkoop rond de 70 ton. Dit seizoen hebben we wat ups en downs gehad, maar tot nu toe zijn we tevreden."


Naast een aardbeienautomaat is er ook een winkel aan huis.

Smaak boven structuur
Het geheim van de aardbeienteler? "Water", zegt hij. "Veel water. Ik hoor van klanten wel eens dat mijn aardbeien beter smaken dan die van mij collega's. Misschien is dat te danken aan de grote hoeveelheid water dat ik de aardbeien geef. De aardbeien worden daar smaakvoller van, alleen verliest het fruit daardoor wel zijn stevigheid een beetje. Aan keiharde aardbeien zonder smaak heb je natuurlijk niets. Dan kiezen wij natuurlijk voor de smaak. In zo'n geval is de kwaliteit van smaak belangrijker dan de structuur."

Toekomst
Over wat er komen gaat, is Philip positief. "Mijn ouders zijn al sinds de jaren '80 bezig met aardbeien en ondertussen ben ik ook al een tijd bezig. Maar mijn opvolging is in ieder geval gegarandeerd", zegt hij tevreden. "Mijn dochter Jorien is bijna klaar met haar agrarische opleiding en vanaf volgend jaar komt zij helpen in het bedrijf. Een overnamen is nu nog niet aan de orde natuurlijk, dat is pas voor later." Volgens de eigenaar van het bedrijf staat er meer te wachten in de toekomst. "Je ziet steeds vaker led-verlichting in de aardbeienteelt", gaat hij verder. "De aanschaf is een stuk duurder, maar in kostenverbruik juist lager. Dat zie je tegenwoordig steeds vaker. Het duurzame aspect vinden wij ook belangrijk. Doordat wij de aardbeien veel water geven, loopt er ook veel water uit de bakken. Dit vangen wij op, ontsmetten wij en gebruiken wij opnieuw. Op die manier hoeven wij geen water te lozen en kan al het drainwater voor 100 procent gerecycled worden."

Voor meer informatie:
Aardbeien Van Overbeke
Bessemstraat 65
8790 Waregem (België)
T: 0032 (0) 56 61 43 88