Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Henk Beskers, Achterhoekse SapPers

"De standaard band- en pakpersen voor sap zijn hopeloos achterhaald"

Tholen - Stel voor, er is teveel fruit aangekocht of de oogst zit mee. Een overschot van appelen en peren ga je natuurlijk niet weggooien. "Daarom maken wij er sappen en smoothies van", zegt Henk Beskers van de Achterhoekse SapPers. "Wij zorgen ervoor dat fruit niet verspild wordt en daarnaast krijg je er ook nog eens gezonde sappen voor terug. Het maakt niet uit of het fruit beschadigd is door hagel of aangetast door vogels: wij maken er sap van."


De nieuwe sappers van de Achterhoekse SapPers.

Mobiele fruitpers
Drie jaar geleden hielp Henk mee met het persen van appelen in Kotten. Sinds een paar maanden hebben Henk en zijn broer Wim en zoon Harmen een eigen nieuwe pers. Dankzij hun mobiele pers, kan er op iedere plaats in Nederland en zelfs in Duitsland geperst worden. "Met onze aanhanger rijden wij naar de klanten toe, om het fruit met onze mobiele pers te wassen en te persen", zegt de eigenaar van de Achterhoekse SapPers. "Omdat wij in de Achterhoek zitten, kunnen wij ook in Duitsland persen. Dat is slechts op 2 kilometer afstand. Iedere soort groenten of fruit kunnen wij persen. Dit doen wij voornamelijk voor particulieren en streekwinkels. Ook hebben wij een eigen locatie wij waar wij de sappen kunnen persen. Deze investering is mede tot stand gekomen de Leader-Achterhoek 2017, dat is een bijdrage vanuit Europa."

Doordat de sappers mobiel is, komt de machine naar de klant toe zodat ter plaatsen het sap geperst kan worden.

Stikstof
De nieuwe sappers is niet alleen mobiel, er is meer. Doordat het Kottense bedrijf tijdens het persen met hun nieuwe machine gebruik maakt van stikstof, zorgt dat volgens Henk voor minimale oxidatie bij het fruit. "De oudere band- en pakpersen die dat niet hebben, zijn in mijn ogen hopeloos achterhaald", zegt de man uit Gelderland. "Wanneer appelen door oxidatie snel bruin worden, wordt het sap dat dus ook. Het stikstof dat wij gebruiken, zorgt er dus voor dat het appelsap niet bruin wordt. De stikstof komt niet in de sap terecht, maar vormt omdat het in het schuim zit een laagje op het sap en omdat stikstof zwaarder is dan lucht zorgt dat ervoor dat de vitamines en fenolen die in het fruit zitten niet oxideren en daardoor niet verloren gaan. Het sap is helderder van kleur dankzij het gebruik van de stikstof. Daarnaast blijven de vitamines en fenolen maximaal behouden. Wij gebruikten eerst een standaard pakpers die zonder stikstof werkte en wij merken daarin nu duidelijk het verschil. Ik ben echt enthousiast geworden door de pers die wij in Duitsland gevonden hebben, die ik na een tip op internet tegengekomen ben."

Het sap wordt verpakt in hoeveelheden van 3 of 5 liter.

Nu het fruit nog
Alle ingrediënten zijn er dus. Personeel, de locatie, de sappers. Wat is er nog mis? Precies, het fruit. "Dit jaar is inderdaad een niet zo goed jaar voor de appelen geweest", zegt Henk. "Het gevolg daarvan is dat wij ook minder appelen kunnen persen. Er zijn nu net genoeg appelen om een appeltaartje van te bakken. Vorig jaar hadden we 20.000 kilo appelen in de buurt van Kotten. Dit jaar is dat slechts 150 kilo. Appelen zijn de basis voor onze sap, dus erg belangrijk. Zo kan perensap bijvoorbeeld niet alleen uit peer bestaan, omdat het door de suikers in het fruit te snel gaat gisten. Dus mengen wij de peren met appelen, waardoor het sap langer houdbaar blijft. Meestal persen wij 600 tot 1200 kilo per uur en vullen het in Bag In Box-verpakkingen van 3 of 5 liter. De hoeveelheid fruit dat geperst wordt per uur, is afhankelijk van het fruit. Hoewel er minder appelen zijn, kunnen we natuurlijk gewoon nog andere groenten- en fruitsoorten persen. Zo zijn wij in staat allerlei gezonde drankjes te maken. Aan de andere kant hoort een goede of slechte oogst er ook gewoon een beetje bij, je weet nooit wat de natuur je brengt."

Voor meer informatie:
Achterhoekse SapPers
Wilterdinkweg 3
7107AE Winterswijk-Kotten (Nederland)
T: +31 (0)543 56 38 42
M: +31 (0)6-11 84 60 92

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Hallo Anoniem,
Het bruin worden van de appel/appelsap is het oxideren van belangrijke voedingsstoffen en vitamines. Wij gaan voor maximaal vitaminebehoud en zien ons gesterkt door de onderzoeken van universiteiten in Duitsland en het ILVO in Belgie.
Zie : https://www.youtube.com/watch?v=SVj2bbrvuQw
Ik eet dan ook mijn appel vers en snij de appel niet eerst door, om deze bruin te laten worden alvorens ik van het appeltje geniet.
In ons streven zoveel mogelijk lekkers en gezonde vitamines in het sap te behouden hebben wij voor deze nieuwe techniek gekozen. Waarom zouden we zoveel moeite doen het sap uit de appel te persen om vervolgens een groot deel van alle vitamines verloren te laten gaan?

Ten aanzien van je vraag:
Als de appel goed en fris is uit de opslag komt hebben we heerlijk en fris sap. Zijn de appels oud en melig dan is het sap uiteraard ook van mindere kwaliteit. Van zure appels maken wij geen zoet sap. Wij produceren enkel 100% pure sappen, zonder toevoegingen en wijzigen dus niets aan de smaak van het aangeleverde product.
Een (h)eerlijk eindproduct begint bij goede ingrediënten of een mix van ingrediënten.


H.Beskers, Winterswijk - 2017/11/02 17:34:14.000


Lekker lul verhaal mannen. Puur sap moet bruin van kleur zijn. Sinds wanneer is dat slecht?? Dat is het zelfde dat een consument een mooie harde rode appel wil hebben, terwijl een rijpe gele elstar veel beter smaakt. Wat gebeurt er als appels bij jullie laat persen die uit de koelcel komen?
anoniem , anoniem - 2017/10/16 22:47:08.000© AGF.nl 2018