Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Polen exporteert 20% minder diepvriesaardbeien

"Polen is een van de grootste telers en exporteurs van diepvriesaardbeien in de wereld en de grootste leverancier op de Europese markt. Volgens cijfers van Eurostat hadden diepvriesaardbeien uit Polen een aandeel van 20-30% in de importbehoeften van de EU in de laatste vijf seizoenen," vertelt Anna Kitala, agrarische marktexpert bij BGZ BNP Paribas.

Ze vertelde ook dat de export van diepvriesaardbeien uit Polen 97.000 ton bedroeg in het seizoen 2016/2017 volgens voorlopige cijfers van Eurostat, wat meer dan 20% minder is dan vorig seizoen, namelijk een afname van 26.000 ton. Ondanks de verhoging van de eenheidsprijzen was de afname van de export zo omvangrijk dat de totale exportwaarde zakte met 10% naar 125,9 miljoen euro.

"De vermindering van de export was het gevolg van de lagere teelt van diepvriesaardbeien en de hogere prijzen. Het is opmerkelijk dat de teelt van aardbeien in 2016 197.000 ton bedroeg en 4% lager was dan het jaar daarvoor volgens het Centrale Statistiekbureau. Verwerkers beschikten over minder verse producten en de prijzen werden continu verhoogd. Volgens cijfers van IERiGZ was de gemiddelde inkoopprijs van diepvriesaardbeien 3,30 zloty/kg (0,77 euro), wat meer dan 20% hoger was dan in het vorige jaarverslag werd vermeld. Dit zorgde ervoor dat de exportprijzen van diepvriesaardbeien uit Polen aanzienlijk hoger werden, dus werd slechts de benodigde hoeveelheid fruit verkocht," vertelt de expert.

Volgens haar had de vermindering van de Poolse export tot gevolg dat consumenten uit de EU meer diepvriesaardbeien uit Spanje kochten (zo'n 61.000 ton, wat bijna 20.000 ton meer is dan vorig seizoen). De vraag naar Egyptisch fruit nam ook toe. De EU importeerde meer dan 28.000 ton, wat 12.000 ton meer is dan vorig seizoen.

"De geringe voorraad diepvriesaardbeien in Polen aan het eind van het seizoen 2016/2017 en de onzekerheid wat betreft de omvang van de verliezen als gevolg van de lentevorst in de teelt van de aardbeien én andere fruitsoorten zijn ook belangrijke oorzaken geweest van de prijsverhogingen in het seizoen 2017/2018. Uiteindelijk bleek dat de teelt van Poolse aardbeien 177.000 ton bedroeg, wat 10% minder was dan vorig jaar. Tegelijkertijd steeg de inkoopprijs van verse producten aanzienlijk. Volgens IERiGZ betaalden verwerkingsfabrieken gemiddeld meer dan 5,10 zloty/kg (1,20 euro) voor diepvriesaardbeien, wat 45% meer is dan in 2016. Dit zorgde er ook voor dat de exportprijzen stegen. Volgens IEG Vu bedroegen de exportprijzen van diepvriesaardbeien uit Polen rond de 2 euro/kg (Klasse II, IQF, ongekalibreerd) en waren ze 1/3 hoger dan vorig jaar," zegt Anna Kitala.

Bron: portalspozywczy.pl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018