Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De bananenmarkt is een pokerspel"

"De importeurs verwachtten aan het begin van 2017 allemaal een goede markt, zelfs al in week 1, omdat het laatste kwartaal van 2016 zo slecht was," antwoordde Thomas Besnard-Schwerdlin van ABCD de L'Exotique op de vraag hoe de bananenmarkt op dit moment is. 



"Maar de markt kwam pas in week 14 van 2017 op gang toen niet in Europa geteelde bananen in prijs begonnen te stijgen. Er was een prima markt tot medio mei 2017. En op dat moment verhoogde Ecuador de importprijzen. In dit geval was dat puur het gevolg van een gebrek aan goede prijzen op de spotmarkt. Het was totaal niet gerelateerd aan een toename van de consumptie, maar kwam door een piek in de productie en een groeiende productiviteit op de plantages."
 
De markt werd dit jaar vervolgens in april/mei door seizoensgebonden producten overspoeld, waardoor de prijzen dramatisch daalden. "Dit was erg slecht voor de bananenmarkt, omdat de prijzen nu al in juni erg laag waren," aldus Thomas.
 
Bovendien was het in juni in Europa onverwacht warm. "Dat heeft de handel volledig lam gelegd." En deze markt begint zich pas sinds oktober 2017 langzaam te herstellen. "Alle partijen verloren vanaf juni 2017 veel geld aan de import- en distributiezijde," zei Thomas.
 
"De bananenhandel is zeer onvoorspelbaar. We kunnen niet inschatten wat er over een paar maanden zal gebeuren. Niemand wil dit jaar te veel risico's nemen. Maar we zijn er vrij zeker van dat de handel niet zo slecht zal zijn als vorig jaar, ook als we de effecten van de verschillende orkanen op de bananenplantages in ons achterhoofd houden."
 
Diverse factoren beïnvloeden volgens Thomas de prijzen. Hieronder vallen ook de verandering van leveranciers als gevolg van het onverwacht slechte weer in het Caribisch gebied. "De markt is als een pokerspel," aldus Thomas. "Deze onzekerheid is een echte kans voor de handel op de spotmarkt, mijn belangrijkste taak. Het biedt me veel meer kansen en jaarlijkse contracten zijn gewoon geen snelle oplossing. Het gaat om het maken van de juiste beslissingen op het juiste moment in een zeer korte tijd. Het is gewoon een kwestie van kijken wat mijn klanten zoeken en wat mijn leveranciers te koop hebben."
 
Bij ABCD de L'Exotique, een familiebedrijf dat al vier generaties op de markt actief is, specialiseert Thomas zich in de groene bananenhandel. "Ik ben de afgelopen twintig jaar voornamelijk een bananenman geweest," vertelt Thomas. Bij ABCD verkopen ze groene en gele bakbananen en Thomas zelf verkoopt voornamelijk aan rijpers en supermarkten in heel Europa.
 
ABCD de L'Exotique en Thomas hebben samen een grote kennis in het rijpen van bakbananen, mango's en avocado's. Ze exporteren voornamelijk naar West-Europa en krijgen hun producten uit verschillende landen, waaronder Nicaragua, Ecuador, Colombia, Costa Rica, Mexico, Afrika en Azië.
 
Het bedrijf importeert ook groenten, luchtvrachten okra bijvoorbeeld. En daarnaast importeren ze allerlei wortels, knollen en pepers. Thomas Besnard-Schwerdlin zal op de Fruit Attraction in Madrid aanwezig zijn van woensdag tot vrijdag deze week en zal voor de duur van de beurs in Berlijn aanwezig zijn op Fruit Logistica.
 
Voor meer informatie:
Thomas Besnard-Schwerdlin
ABCD de l'éxotique 
Tel: + 33 1 46 87 21 32
Mob: + 33 6 86 14 82 60 
Publicatiedatum: