Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel appeltelers uit regio Bodensee draaien dit jaar verlies

Appeltelers uit de Duitse regio Bodensee rekenen dit seizoen op verlies ondanks de hogere appelprijzen. "We hebben in heel Europa een duidelijk kleinere oogst omdat er in veel landen sprake is geweest van veel vorst", zegt Jürgen Nüssle van de marketingvereniging 'Obst vom Bodensee'. "Dat laat weliswaar de prijzen stijgen, maar dat is bij lange na niet voldoende om de schade te compenseren."

Het grootste deel van de oogst uit de regio Bodensee gaat naar de groothandel en de retail, zegt Nüssle. De klanten moeten momenteel bij appelen rekenen op een kiloprijs van circa 2,99 in plaats van 1,99 euro. Hoeveel hiervan bij de telers terechtkomt is echter niet zomaar te zeggen - dat is afhankelijk van het ras. "Het is echter zeker minder dan de helft."

Het fruitteeltcentrum Bodensee in Ravensburg (KOB) ging voor de start van de oogst uit van een oogstdaling van 63 procent in de regio Bodensee. Dat zou betekenen dat er in plaats van 231.300 ton slechts circa 86.000 ton geoogst wordt. Jürgen Nüssle gaat inmiddels zelfs van nog grotere verliezen uit: "Ik reken op een minus van 75 procent."

Ook in andere gebieden hebben vorst en hagel grote gevolgen gehad voor de appeloogst. Volgens het 'Landesanstalt für Entwicklung der Landwirtschaft und der ländlichen Räume' (LEL) dreigt er in heel Europa de kleinste appeloogst sinds 10 jaar met een totale oogst van naar raming 9,3 miljoen ton. Voor Duitsland wordt er met 555.000 ton (-46 procent ten opzichte van vorig jaar) zelfs de laagste oogst sinds de hereniging geprognosticeerd.
Publicatiedatum: